Elbukott az új brexitalku is

Theresa May miniszterelnök újabb vereségének legfontosabb gyakorlati következménye, hogy a Westminsterben maratoni szavazások következnek.

Judi Tamara
2019. 03. 13. 8:22
Britain's Prime Minister Theresa May speaks in Parliament in London
Theresa May ismét súlyos vereséget szenvedett, de nem akar távozni hivatalából Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy arányban, 391:242 szavazat ellenében tegnap este ismét elutasította a brexitalkut a londoni alsóház. Theresa May miniszterelnök újabb vereségének legfontosabb gyakorlati következménye, hogy a Westminsterben maratoni szavazások következnek: a képviselők ma a megállapodás nélküli brexit lehetőségéről, holnap pedig a kilépési folyamat esetleges meghosszabbításáról szavaznak. De az utóbbi voksolásra csak akkor kerül sor, ha ma az alsóház kizárja az Európai Unióból történő, megállapodás nélküli távozás lehetőségét.

May a tegnapi szavazást követően arról beszélt a parlament előtt: neki továbbra is kulcsfontosságú, hogy a kormány teljesítse a britek népszavazáson kinyilvánított akaratát, és véghezvigye a brexitet. A terítéken lévő forgatókönyvekkel kapcsolatban pedig azt hangoztatta: amennyiben a képviselők a kilépési folyamat meghosszabbításáról döntenek, kormánya természetesen tolmácsolja az üzenetet az EU-nak, ám ehhez tudnia kell, hogy a brit parlament mire akarja felhasználni a hosszabbítást. – Most kell döntenünk arról, hogy mihez akarunk kezdeni – szögezte le a kormányfő, aki ezúttal már nem zárta ki egy második népszavazás lehetőségét.

Az unióban mindenesetre tanácstalanul állnak a londoni patthelyzet előtt. Donald Tusk európai tanácsi elnök szóvivője útján azt közölte: most már kizárólag a szigetországon múlik a brexit sorsa. – Mi tavaly decemberben, idén januárban és a minap is próbáltunk segíteni – így az üzenet.

Ezzel egy időben Michel Barnier európai bizottsági brexitfőtárgyaló a Twitter mikroblogon arra figyelmeztetett: ennyire még sohasem voltak fontosak a rendezetlen kiválás esetére tett előkészületek. A brit sajtó este már arról írt: kicsi az esélye a megállapodás nélküli kiválásnak, és a képviselők többsége elfogadhatatlannak tartja a gazdasági és politikai szempontból is kiszámíthatatlan forgatókönyvet.

Theresa May ismét súlyos vereséget szenvedett, de nem akar távozni hivatalából
Fotó: Reuters

Annyi ugyanakkor biztosnak tűnik: May az újabb vereség ellenére sem akar távozni a hatalomból. A Sky News csatorna szakértője még a szavazás előtt arról beszélt: ha a miniszterelnök ezúttal is több mint száz szavazattal veszít, le kell mondania. A miniszterelnök januárban már történelmi kudarcot szenvedett: akkor több mint 230 fős többséggel utasították el az alkut, most pedig 149 a különbség.

Pedig most is a végsőkig küzdött a kilépési megállapodásért: még hétfőn Strasbourgba utazott, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel tárgyaljon. Az EU engedett is Maynek, aki több, jogilag kötelező erejű, az alkut kiegészítő dokumentummal távozott. Ezek egyike biztosítja az ír tartalék megoldás átmeneti jellegét, egy másik pedig lehetőséget ad a briteknek arra, hogy adott esetben egyoldalúan felmondják azt.

A tartalék megoldás szerint ha London és az EU nem jut majd dűlőre a kereskedelmi kapcsolatokról, egy olyan eljárás lépne életbe, amely a szigetországot az EU vámtérségében hagyja. Ez kiváltképp Belfastnak aggasztó: mindamellett, hogy e forgatókönyv szerint csak Észak-Írország maradna az uniós vámkódex hatálya alatt, az ország alkotmányos helyzetében bekövetkező potenciális változás az ír békét biztosító, 1998-as nagypénteki egyezményre is hatással lehet.

A May-kormányt kívülről támogató északír unionisták (DUP) már a szavazás előtt jelezték: olyan alkut szeretnének, amely az Egyesült Királyság valamennyi részének elfogadható, mivel pedig a May részéről kitárgyalt dokumentumot nem tartják ilyennek, nem szavazzák meg. A DUP Geoffrey Cox, a kormány jogi főtanácsadója tegnap nyilvánosságra hozott véleményére hivatkozott. Cox is azt állította: bár May valóban szerzett biztosítékokat a tartalék megoldásra, nem szűnt meg annak a kockázata, hogy a királyság akarata ellenére is a hatálya alatt maradjon.

Akcióban a britellenesek

Az egykori legnagyobb észak-írországi britellenes fegyveres terrorszervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevében jelentkezett egy csoport azoknak a borítékokba rejtett gyújtószerkezeteknek a feladójaként, amelyek egy írországi címről érkeztek a múlt héten Londonba és Glasgow-ba – közölte tegnap a londoni rendőrség. A Scotland Yard tájékoztatása szerint a csoport még előző nap, egy észak-írországi sajtóorgánumnak küldte üzenetét, olyan kódolással, amelyet az észak-írországi felekezeti villongások évtizedeiben a britellenes katolikus mozgalom rendszeresen használt. A kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek A4-es méretű, ír bélyeggel ellátott fehér postai borítékokban érkeztek egy dublini címről múlt kedden és szerdán két londoni repülőtér és a City irodaközpontjaiba, a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába, illetve a glasgow-i egyetemre. A szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.