Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Utolsó roham indult a brexit megmentéséért

Judi Tamara
2019. 03. 18. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilépés elmaradásával fenyegette meg a képviselőket Theresa May (képünkön) brit kormányfő, aki a The Sunday Telegraph vasárnapi lap hasábjain vasárnap azt írta: amennyiben a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt nem kap zöld jelzést a brexitmegállapodás, Nagy-Britannia nemcsak hogy hosszú hónapokig nem tud majd kilépni az Európai Unió­ból, a brexit akár el is maradhat. A miniszterelnök szerint az alku elfogadásánál „sokkal rosszabb” forgatókönyvet az jelentené, ha a megállapodás ismételt bukása esetén a szigetországnak részt kellene vennie a májusi európai választásokon. Mint írta, utóbbi a parlament politikai bukásával lenne egyenlő.

Fotó: Reuters

A londoni sajtó szerint a miniszterelnök az írásában gyakorlatilag megerősítette, hogy még az e heti EU-csúcs előtt – feltehetőleg holnap – újra szavazásra bocsátja a Westminsterben a kilépési alkut, amelynek vitatott részein, pontosabban azok értelmezési módján a hét végén is dolgozott a kormány. Philip Hammond pénzügyminiszter tegnap a BBC csatornán mindezt úgy fogalmazta meg, hogy „folyamatban van” az elfogadáshoz szükséges parlamenti többség megszerzése. Hammond ugyanakkor nem vette biztosra a holnapi szavazást: szerinte a voksolásnak csak akkor lenne értelme, ha a kormány biztosra tudna menni, és bizonyosan elegendő képviselő támogatná a dokumentumot.

A matematika mindenesetre nem a konzervatív vezetés oldalán áll. A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy januárban 230 fős többséggel, a múlt héten pedig 149 fővel szavazták le az alkut a parlamentben, főként annak az ír tartalékmegoldásra vonatkozó részét kifogásolva. Ahhoz, hogy holnap Theresa May győzelmet könyvelhessen el magának, múlt keddhez képest 75 képviselőnek kell meggondolnia magát. Egyébként Liam Fox külkereskedelmi miniszter egy televíziós interjúban tegnap szintén azt szorgalmazta, hogy csak a biztos parlamenti többség tudatában kezdeményezzék a szavazást.

A May-féle megállapodás fő kritikusának, az északír Demokratikus Unionista Pártnak a részéről a hét végén sem érkeztek biztató hírek: westminsteri frakcióvezetőjük szerint továbbra is van megbeszélnivaló a kilépés mikéntjével kapcsolatban. A BBC-nek viszont tudomása van tizenöt olyan konzervatív képviselőről, akik kizárólag a brexit potenciális elmaradása miatt írtak levelet párttársaiknak, amelyben a megállapodás megszavazását kérték tőlük. A közszolgáltató megszólaltatott egy egykori brit minisztert is, aki már kétszer leszavazta a May-alkut, de mint mondta, harmadszorra már inkább elfogadja a dokumentumot, csak nehogy elmaradjon a brexit.

A londoni belpolitikai helyzetet súlyosbítja, hogy az ellenzéki párt, a Munkáspárt továbbra sem hajlandó Theresa May támogatására. „A kialakult helyzet nevetséges. A miniszterelnöknek rá kellene ébrednie, hogy muszáj lenne másképp csinálnunk a dolgokat” – fogalmazott Jeremy Corbyn pártvezető, aki arra is utalást tett: ha újra elbukik az alku, a párt bizalmatlansági indítvány nyújt be a kormány ellen.

A Politico szerint uniós berkekben folyamatosan mérlegelik a londoni kormányváltás potenciális következményeit is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.