Varsó szerint a kemény Brexit a brit alsóház döntése ellenére sem zárható ki

A London és Brüsszel között kialakult tárgyalási válság rendezése nélkül a „kemény” Brexit nem zárható ki annak ellenére sem, hogy a brit alsóház elutasította ennek lehetőségét – állapította meg Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Forrás: MTI2019. 03. 14. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió (EU) ügyeiért felelős miniszterhelyettes a brit alsóház szerda esti szavazására reagált, melyben a képviselők többsége elutasította annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. A brit parlament ezt megelőzően leszavazta az EU-brit megállapodás újabb változatát.

Szymanski felidézte: a lengyel diplomácia feltételezte, hogy a szerdai londoni szavazáson elutasítják a megállapodás nélküli („kemény”) Brexit lehetőségét.

Egyúttal arra figyelmeztetett: a London-Brüsszel vonalon kialakult tárgyalási válság rendezése nélkül a kemény Brexit „még a brit alsóház álláspontja ellenére is megvalósul”.

Szymanski hangsúlyozta: mindent meg kell tenni, hogy a megállapodás nélküli Brexitre ne kerüljön sor, ez káros a brit és az uniós gazdasági érdekek szempontjából egyaránt.

A szerdai szavazás nyomán az Egyesült Királyság elindult a tárgyalási idő meghosszabbítása, a Brexit elhalasztása irányában – szögezte le a lengyel diplomata.

Megerősítette: amennyiben a brit parlament arra kötelezi majd a londoni kormányt, hogy nyújtsa be a kilépési tárgyalások meghosszabbítására vonatkozó kérvényt, Varsó ehhez az uniós fórumon „konstruktívan fog viszonyulni”.

Czaputowicz: a megállapodás nélküli Brexit a legrosszabb forgatókönyv

Lengyelország szempontjából a megállapodás nélküli Brexit a legrosszabb forgatókönyv, megoldásokat kell keresni az EU-brit megállapodás jóváhagyására – hangsúlyozta csütörtökön a lengyel alsóházban mondott évértékelő és programbeszédében Jacek Czaputowicz külügyminiszter.

A programbeszéd egy nappal azután hangzott el, hogy a londoni alsóház elutasította a megállapodás nélküli brit kilépést (Brexit) az Európai Unióból (EU), ezt megelőzően azonban elutasította az EU-brit megállapodás újabb változatát is.

Czaputowicz szerint az EU-brit megállapodás tervezete szavatolja az uniós, illetve a brit állampolgárok jogait, a brit befizetéseket az uniós költségvetésbe, és az átmeneti időszak beiktatása révén biztosítja a vállalkozók érdekeit is. A kemény Brexit esetén alkalmazandó forgatókönyv kapcsán a külügyminiszter megjegyezte: a brit kormány az uniós, ezen belül a lengyel állampolgárok védelmére vonatkozó tervet mutatott be, a varsói kormány pedig hasonló előírásokat fogadott el a Lengyelországban élő brit állampolgárokra vonatkozóan.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.