Egyre türelmetlenebb az EU a britek időhúzása miatt

Szerdán késő este ért véget az Európai Tanács brexitügyi csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az uniós tagállamok vezetői a brit kilépés újabb halasztását tárgyalták. A kormány- és államfők többek között az EU zavartalan működését, illetve a „hasznosan töltött” hosszabbítást várják Londontól.

2019. 04. 11. 11:51
Extraordinary European Union leaders summit in Brussels
Theresa May sokadszorra járt a belga fővárosban, de valójában egy tapodtat sem lépett előre Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May változatlan állásponttal, a brexitdátum minél rövidebb kitolásának igényével érkezett szerda este Brüsszelbe. A brit miniszterelnök a kormány- és államfők csúcstalálkozójának kezdetén a sajtónak arról beszélt: mélységesen bánja, hogy az Egyesült Királyságnak nem sikerült időben hátrahagynia az EU-t, azonban a londoni kormány és az ellenzéki Munkáspárt közötti tárgyalások bizalomra adnak okot. Mint fogalmazott: a lényeg, hogy a szigetország a kilépési megállapodás ratifikálásának idején, akár már május 22-én távozzon az unióból. Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha az EU ragaszkodik a hosszabb halasztáshoz, a kormányfő kitérő választ adott.

Szerda esti sajtóértesülések szerint a tagállamok hosszú halasztásra vonatkozó igénye sem volt egyértelmű, Franciaország és Ausztria ugyanis csak hetekkel tolták volna el az – egyszer már elhalasztott – április 12-i brexitdátumot. – Eljött a döntések ideje. Türelmetlenül fogom hallgatni Theresa May mondanivalóját – mondta szokatlanul kemény hangnemben Emmanuel Macron, egyúttal arra figyelmeztetve a brit miniszterelnököt: „még semmi sem vehető biztosra” brexitügyben. A francia államfő utóbbit részben azzal indokolta, hogy a tagállami vezetőknek tud­niuk kell, hogy a britek pontosan mire is kérnek időt az EU-tól. A közösség brexitfőtárgyalója, Michel Barnier hasonló érvet hangoztatott a találkozóra érkezve. Szerinte a kilépés újbóli kitolásának valamilyen célt kell szolgálnia. – Kizárólag a kilépési megállapodás elfogadásának útján lehetséges a rendezett kilépés – szögezte le újból Barnier.

Theresa May sokadszorra járt a belga fővárosban, de valójában egy tapodtat sem lépett előre
Fotó: Reuters

Theresa May még a múlt év végén állapodott meg az unióval a brexitalkuról, azonban a dokumentumot rövid idő alatt háromszor is leszavazta a londoni alsóház. A Westminsterben egyúttal azt is kikötötték, hogy a szigetország nem hagyhatja el az EU-t megállapodás hiányában, bebetonozva a jelenlegi politikai patthelyzetet. Szerdán egyébként a tagállami vezetők nagy része szintén amellett foglalt állást, hogy London végül nem hullik ki az unióból, ugyanis a megállapodás nélküli brexit senkinek nem érdeke.

A Sky News hírtelevízió egy szintén szerdán közzétett felmérése szerint maguk a britek sem hisznek ebben a forgatókönyvben: a megkérdezettek mindössze 22 százaléka szerint jó ötlet mindenképp – akár alku nélkül –, már holnap, az április 12-i céldátumon kilépni az EU-ból.

Közben a második brexitnépszavazás lehetősége sem került le az asztalról. A londoni lapok egy része szerint Theresa May tegnap délután a londoni parlamentben az eddigi legerőteljesebb utalást tette az újabb referendumra. A miniszterelnök a felszólalásában ugyanis leszögezte, hogy bár saját álláspontja változatlan, lehetséges, hogy egyes képviselők ezt az utat szorgalmazzák majd, amennyiben a kilépési megállapodás újra a ház elé kerül. Mindenesetre arra is emlékeztetett: az alsóház már kétszer is nemet mondott a népszavazás lehetőségére.

A fejetlenséget csak fokozza, hogy ha a britek valóban részt vesznek az európai választásokon, az esetükben minden bizonnyal a brexitről fog szólni. Egy friss felmérés szerint a szigetország lakóinak több mint negyede egyszerűen bojkottálná a májusi voksolást, míg egy ennél is magasabb arány – 47 százalék – biztosan elmenne szavazni. Utóbbi már csak amiatt is árulkodó, mert az utóbbi két európai parlamenti voksolás alkalmával 35 százalék körül mozgott a brit részvételi arány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.