Kérdőjelek a tervezett brexit után

2019. 04. 01. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnak ma a törekvések a brexitdráma megoldására, miután elmaradt a britek Európai Unióból való kilépése az eredetileg múlt péntekre meghatározott időpontban. Most az alsóház elé kerülhetnek azok az alternatív megoldások, amelyeket a képviselők a kormány ellenzésével dacolva dolgoztak ki. A kérdés most az, hogy ezek valamelyike megszerzi-e a többséget, és ezzel nyomás gyakorolható-e a kormányra. A jelenlegi állás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy ha nincs megfelelően támogatott B terv, akkor a britek április 12-én kiesnek az unióból. David Gauke brit igazságügy-miniszter a hét végén egy interjúban hangsúlyozta: ha a parlament megszavazná a kilépés valamely enyhébb formáját, akkor azt a kormánynak figyelembe kellene vennie.

Az alsóház a múlt héten nyolc alternatív javaslatról tartott voksolást, ezek közül kettő járt közel ahhoz, hogy megszerezze a többséget. Most lehetséges, hogy ez a kettő kerül ismét a ház elé, emlékeztet a távirati iroda. Nagy-Britanniában egyelőre semmi sem biztos: a brit sajtó tegnap arról is tájékoztatott, hogy a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának számos tagja aláírt egy levelet, amely arra szólítja fel Theresa May miniszterelnököt, hogy a megállapodás nélküli kilépést részesítse előnyben a brexit valamely „puhább” változata ellenében. A The Sunday Times konzervatív vasárnapi lap úgy tudja, a levelet az alsóházi tory frakció több mint a fele, 170 képviselő írta alá, köztük kormánytagok is.

May közben azt is jelezte, elképzelhető, hogy negyedszerre is parlamenti szavazásra bocsátja a brexitalkut.

A kilépést ellenzik az ír–északír határon. Maradt a bizonytalanság
Fotó: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Mivel a brit alsóház a múlt pénteken tartott harmadik szavazáson is elvetette a kormány és az EU által létrehozott brexitegyezményt, így elvesztették a May által a közelmúltban kiharcolt lehetőséget is. Ez arra vonatkozott volna, hogy május 22-re tolják a rendezett kilépés időpontját. Most a szigetországnak április 12-ig kell jeleznie Brüsszelben a kilépési folyamattal kapcsolatos terveit, és amennyiben a további hoszszabbítást kéri, részt kell vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Bár az elmaradt brexit napján folytatódott a mindennapi élet Londonban, továbbra is sokan aggódnak amiatt, hogy a megállapodás nélküli kilépés gazdasági károkat okozhat. Mint az igazságügy-miniszter is fogalmazott, a kemény brexit rövid távon komoly felfordulást okozna, hosszú távon a beruházásokra is hatással lenne, a nemzetbiztonsági kérdésekről nem is beszélve. A kilépés fájdalmasan érintheti az egészségügyi szektort is. A Novo Nordisk, a világ első számú inzulingyártója jelezte, a brexit esetére is biztosította a gyógyszerellátást. A szigetországban – Theresa May miniszterelnököt is beleértve – 3,7 millió olyan ember él diabétesszel, akinek naponta van szüksége a gyógyszerre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.