May újabb haladékot sürget

A brit kormányfő szerint a brit EU-tagság megszűnésének további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.

Magyar Nemzet
2019. 04. 04. 6:49
Fotó: Frank Augstein
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May brit kormányfő szerint a brit EU-tagság megszűnésének további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés elhalasztását kérte június 30-ig, ami később április 12-re olvadt le.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jövő szerdára soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja a további brexithosszabbítást célzó brit kezdeményezés elbírálása. London legfeljebb az EU által a brexitmegállapodás elfogadása esetére megállapított május 22-i határ­időig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását.

A konzervatív párti miniszterelnök az MTI szerint kijelentette azt is, a patthelyzet feloldása végett kész Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján az Egyesült Királyság rendezett módon tud kilépni az unióból.

– Jelenleg egyáltalán nem indokolja semmi a brexit további halasztását, mert a kaotikus helyzet nem változott a brit alsóházban – jelentette ki tegnap Sebastian Kurz osztrák kancellár. Elutasította May újabb halasztási javaslatát a német szövetségi parlament, a Bundestag külügyi bizottságának CDU-s elnöke is. Norbert Röttgen szerint a brit kormány és a törvényhozás kapcsolatában kialakult „intézményi patthelyzetben nincs értelme újabb rövid halasztást kérni, az Európai Unió­nak hosszabb halasztáshoz kellene ragaszkodnia”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor egyre valószínűbbnek nevezte, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság. Kijelentette: az Egyesült Királyság nem kaphat további rövid haladékot, hacsak a brit parlament alsóháza legkésőbb április 12-ig, azaz jövő péntekig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos pedig közölte, azonnal újraindul a vámellenőrzés az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik.

Emmanuel Macron francia államfő még kedden, Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tartott megbeszélése után azt mondta: az EU nem válhat tartósan a brexit miatti brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig hiteles, alternatív tervet bemutatnia, úgy maga választja a megállapodás nélküli kilépést. Varadkar arra figyelmeztetett: Írország nem szeretne az a hátsó ajtó lenni, amelyen keresztül az EU és a London közötti megállapodás hiányában a britek bejárnának a közös piacra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.