Össztűz alatt Kaczynskiék

A lengyel kormánypárt felháborodottan reagált Frans Timmermans-nak, az Európai Bizottság jogállamisági kérdésekért felelős holland alelnökének szavaira.

2019. 09. 26. 8:48
Law And Justice Party Campaign In Silesia
Kampányhangulatban a kormánypárt Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel ellenzék támogatja azt az ­uniós törekvést, hogy a jövőben a jogállamiság betartásához kössék az európai uniós támogatások elosztását. Erről beszélt keddi brüsszeli látogatása után Grzegorz Schetyna, a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) elnöke, mondván: hívei annak, hogy nagyon kemény feltételhez kössék a források biztosítását.

Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) vezetője tegnap mélyen elítélte az ellenzék javaslatát. – Schetyna azt sugallja, hogy ha pártja nem kerül kormányra, Lengyelország nem kap EU-forrásokat. Ezzel átlépte a politikai tisztesség határát – nyilatkozta Kaczynski.

Az október 13-i lengyel parlamenti választások közeledtével egyre hevesebben támadja a Polgári Platform a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosságot, amelyre a legfrissebb felmérések szerint a választópolgárok 48 százaléka voksolhat. A kormánypárttal szemben három ellenzéki blokk alakult, a legnagyobb, a PO vezette Polgári Koalíció a szavazatok 28 százalékát nyerheti el.

Kampányhangulatban a kormánypárt
Fotó: Europress/AFP

– Az ellenzéki kampány túl negatív, a kormány támadására fókuszál – mondta a Do Rzeczy hetilapnak Kazimierz Kik politikai elemző, aki szerint a PiS népszerűsége abban rejlik, hogy a szociális intézkedései révén segítséget nyújtott a szegényebbeknek anélkül, hogy a közép- és felsőosztálynak ártott volna.

A lengyel kormány elutasítja a következő, 2021–2027 közötti uniós költségvetés tervezetét, valamint az ahhoz fűződő mechanizmus tervét is, amelynek alapján a jogállamiságot sértő tagállamok esetében befagyaszthatnák az uniós támogatások kifizetését. Varsó azzal érvel, hogy nem léteznek objektív kritériumok a jogállamiság mérésére.

A lengyel kormánypárt felháborodottan reagált Frans Timmermans-nak, az Európai Bizottság jogállamisági kérdésekért felelős holland alelnökének szavaira, aki nemrég a náci korszakhoz hasonlította a varsói kormány ténykedését, mondván: a náci bíróságok döntései is a jogon alapultak, ám szembementek a jogállammal és az alapvető emberi jogokkal.

Bár Timmermans azt ígérte, a következő, november elsején felálló Európai Bizottság is keményen fog fellépni az uniós értékeket megszegő tagállamok ellen, Varsó bízik abban, hogy a belga Didier Reynders, a leendő igazságügyi biztos, illetve a cseh Vera Jourová, az értékekért és átláthatóság portfólióért felelős biztosjelölt pragmatikusabb hozzáállást tanúsít. Jourová nemrég azt mondta, a rábízott feladatköröket máshogyan akarja ellátni, mint Frans Timmermans: „Tiszteletben tartom mások nézeteit, és örömmel meghallgatom véleményüket.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.