időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Ki nem bírja a farkasszemet, Johnson vagy Corbyn?

Judi Tamara (Brüsszel)
2019.10.26. 13:50
Ki nem bírja a farkasszemet, Johnson vagy Corbyn?

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy Brüsszelben elfogadták a briteknek a kilépés halasztására vonatkozó kérelmét, ugyanakkor arról egyelőre nem sikerült dönteni, hogy október 31-e helyett mi lesz az új céldátum. Az EU ugyanis inkább kivár: Boris Johnson miniszterelnök hétfőn kezdeményezi majd, hogy december 12-én előrehozott választásokat tartsanak Nagy-Britanniában. A voksolás kiírásához kétharmados parlamenti többségre van szükség, az utóbbi hetekben pedig már kétszer is elbukott a kezdeményezés a Westminsterben. A kilépéspárti kormányfő azután döntött mégis az újrapróbálkozás mellett, hogy a parlament alsóháza a brexitmegállapodás ratifikálására vonatkozó háromnapos menetrendjét sem fogadta el, tehát nem maradt esélye annak, hogy a britek öt nap múlva elhagyják az ­EU-t.

– Ez jelen állapotában egy „zombiparlament” – véleményezte a patthelyzetet Sajid Javid brit pénzügyminiszter, aki a ­Johnson-kormány első olyan tagja, aki hivatalosan is elismerte, hogy már nem tartható az október 31-i határidő.

Boris Johnson azt szeretné, hogy Jeremy Corbyn rábólintson az előrehozott választásra, de a Munkáspárt vezetője előbb a halasztás pontos időtartamát várja az EU-tól. Brüsszelben pedig közben arra várnak, hogy a kormány kiírja-e a voksolást – összegezte lapunknak a rendkívüli helyzetet egy brit kormányzati forrás, azt állítva: az a kérdés, hogy ki pislog előbb. Boris Johnson, Jeremy Corbyn vagy esetleg az Európai Unió vezetőinek egyike?

A miniszterelnök és a Munkáspárt vezetője hivatali protokoll-látogatáson. Az EU határozatára várnak
Fotó: Reuters

A választ minden bizonnyal Londonban érdemes keresni, ugyanakkor – ahogy azt forrásunk is említi – Emmanuel Macron szerepe sem elhanyagolható. A francia elnök már hónapokkal ezelőtt is a fejét rázta az első, majd a második brit halasztás láttán, a múlt heti EU-csúcson pedig egyenesen úgy tűnt, hogy idegesíti a brexit elnyúlása.

– Macron már rég nem akarja bántani Nagy-Britannia imázsát. Megtesszük azt mi helyette – fogalmaz brit forrásunk arra a felvetésre, hogy a francia elnök miért nem dől inkább hátra, és élvezi ki a nagy-britanniai káoszt. Ahogy azt egyébként sokan várnák tőle. Macron mégis inkább előremenekül és – valódi európai vezetőként – eredményeket akar látni brexit-ügyben.

Ezt támasztja alá, hogy uniós beszámolók szerint a héten épp a franciák miatt nem lehetett megegyezni a brexit jövő január végéig történő, három hónapos halasztásáról, mert Párizs minél rövidebb, „technikai jellegű” határidőben gondolkozik.

– A rövid határidőnek az a hátránya, hogy ténylegesen érvényt kell szerezni neki. Jelen esetben ez azt jelentené, hogy pár hét múlva így vagy úgy, de búcsút kellene inteni Nagy-Britanniának. Az unió pedig nem érdekelt a rendezetlen brexitben. És Macron sem – szögezi le forrásunk.

Boris Johnson tegnap arról beszélt, hogy ő maga is kiegyezne a november 15-i, esetleg november 30-i brexittel. Erről persze akkor érdemes gondolkozni, ha a választások kiírását újra elutasítja a londoni „zombiparlament”. Az uniós diplomaták pedig jövő keddig adtak időt maguknak a halasztás kérdésében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.