London most Brüsszeltől vár kompromisszumot

Nagy-Britannia figyelemre méltó engedményt tett európai partnereinek, remélem, barátaink a csatorna túloldalán értékelik ezt – mondta Boris Johnson.

2019. 10. 03. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia figyelemre méltó engedményt tett európai partnereinek, remélem, barátaink a csatorna túloldalán értékelik ezt – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök tegnapi parlamenti felszólalásában, amelyben felvázolta a londoni kormány brexittel kapcsolatos javaslatcsomagját. A kormányfő közölte, el akarják mozdítani a holtpontról a szigetország EU-kilépéséről szóló, Brüsszellel folytatott tárgyalásokat, s bízik abban: a kilépés időpontjaként meghatározott október 31-ig Nagy-Britannia megállapodást köthet az EU-val. Ellenkező esetben Nagy-Britannia rendezetlen módon hagyja el a közösséget – ismételte meg korábbi elhatározását a miniszterelnök. Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn élesen támadta Boris Johnsont, mondván, javaslatai kártékonyak Nagy-Britannia gazdaságára nézve.

A brit kormány javaslatai szerint az október 31-i kilépést követően az Egyesült Királyság 2021-ben hagyná el az unió közös vámtérségét, ám az áruforgalomra vonatkozóan Észak-Írország az EU-ban alkalmazott szabályoknak felelne meg, vagyis egységes kereskedelmi szabályozási térséget alkotna az EU-ban maradó Ír Köztársasággal. Ennek lényege, hogy az Ír-szigeten belül ne kelljen visszaállítani a határellenőrzést. Az Angliából, Walesből és Skóciából Észak-Írországba irányuló agrárélelmiszer-szállítmányokat a brit hatóságok fizikai ellenőrzésnek vetnék alá.

Boris Johnson kormánya szeretne az október 17–18-i EU-csúcson megállapodást elérni, ám kérdés, hogy azt támogatná-e a brit parlament, amely az előző, Theresa May vezette kormány alkuját háromszor is elutasította.

– Minden érintett félnek tulajdonképpen ugyanaz az érdeke: Nagy-Britannia rendezett módon lépjen ki az EU-ból és ne jöjjön létre fizikai határzár az Ír-szigeten. Kompromisszumot kell kötnünk – válaszolt kérdésünkre Caitlin Jones, a budapesti brit nagykövetség misszióvezető-helyettese tegnapi sajtótájékoztatóján. Aláhúzta: a Nagy-Britanniában élő magyarok eddigi jogait a brexit után is garantálni fogják.

Tegnapi londoni látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt mondta: „Mi a házi feladatunkat elvégeztük, hiszen elfogadtuk azt a jogszabálycsomagot, amely garantálja a Magyarországon élő britek jogait.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.