Újabb akadály Johnson előtt: Ma sem szavaznak a brexitalkuról

A brit parlament alsóházának elnöke úgy ítélte meg, hogy szombathoz képest nem változtak a politikai körülmények, így a képviselők ugyanarról a témáról vitáznának rövid időn belül másodszor.

2019. 10. 21. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmaradt a hétfő estére tervezett londoni szavazás Boris Johnson brexitmegállapodásáról, miután az alsóház elnöke úgy ítélte meg, hogy múlt szombathoz képest nem változtak a politikai körülmények, így a képviselők ugyanarról a témáról vitáznának rövid időn belül másodszor. John Bercow közölte: a mostani indítvány tartalmában megegyezik a szombatival, a tervezetek ismétlődő beterjesztése érdemi változtatás nélkül viszont ellentmond a parlamenti precedensjognak.

Boris Johnson már szombaton kezdeményezte a parlamentnél az új megállapodás jóváhagyását, az alsóház azonban aznap elfogadott egy módosító indítványt, amelynek értelmében el kell halasztani a szavazást mindaddig, amíg a megállapodás törvényerőre emeléséhez szükséges összes jogi instrumentumot a brit parlament törvénybe nem iktatja. A honatyák így a hét végén nem is szavaztak a miniszterelnöknek az EU-csúcson elfogadott alkujáról.

A parlament brexitpárti soraiban nem aratott tetszést Bercow hétfői döntése, többen is a házelnök pártatlanságát vonták kétségbe. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal közleményében csalódottságát fejezte ki az elmaradt voksolás miatt, ám sokadszorra leszögezte: október 31-ig, a kitűzött brexithatáridőig mindenképp ratifikálni kell a dokumentumot.

Közben Brüsszelben is egyértelműen kimondták, hogy az Európai Parlament addig nem ratifikálja a brexitalkut, amíg Londonban arra rá nem bólintanak. Az Európai Bizottság szintén Londonra vár. A testület szóvivője szerint nyomon követik a nagy-britanniai eseményeket, de előbb a szigetországnak kell tisztáznia, hogy mit is akar.

Miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodást, Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brexit halasztását – ennek a levélnek a megírására törvény kötelezte a miniszterelnököt. Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Brüsszelben erről azt mondták: a dokumentum formája nem változtat azon a tényen, hogy a brit miniszterelnök a brexit halasztását kérte az Európai Uniótól. Tegnap Skócia és Wales (mindkettő lakossága az EU-tagság mellett szavazott a 2016-os népszavazáson – a szerk.) főminiszterei is levelet küldtek Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének. Ebben azt kérték, hogy Brüsszel engedélyezze a brit kilépés halasztását, mégpedig annak érdekében, hogy előkészíthessenek egy újabb brexitreferendumot.

Bebetonozott megosztottság

Bár az unióbarát britek előszeretettel érvelnek azzal, hogy a hét végén, alig két nap alatt több mint 190 ezren írták alá az újabb brexit témájú népszavazást célzó petíciót, a friss közvélemény-kutatások fej fej mellé teszik a kilépés támogatóit és ellenzőit. A Survation kutatása szerint a megkérdezettek pontosan ötven százaléka hagyná maga mögött az EU-t Boris Johnson feltételeivel, míg ötven százalék fenntartaná a tagságot. Ettől minimálisan tértek el az Opinium intézet eredményei: az általuk megkérdezett britek 50,2 százaléka a Johnson-féle brexit mellett, míg 49,8 százalék annak ellenében foglalt állást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.