Szavaztak a britek, jöhet a brexit

Péntek délután kormányalakítási megbízást kapott II. Erzsébet királynőtől Boris Johnson, miután egy nappal korábban pártja, a Konzervatív Párt meggyőző fölénnyel nyerte meg az előre hozott választásokat.

Judi Tamara
2019. 12. 14. 6:05
Britain's Prime Minister Boris Johnson campaigns in South Benfleet
A brit miniszterelnök kalapáccsal a kezében a voksolás előestéjén. Sikerkovács Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután kormányalakítási megbízást kapott II. Erzsébet királynőtől Boris Johnson, miután egy nappal korábban pártja, a Konzervatív Párt meggyőző fölénnyel nyert az előre hozott választásokon.

A már végső eredmény szerint a konzervatívok 365 mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban, míg a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt csupán 203 képviselői helyet tudott megszerezni. Harmadik helyen a skót nacionalisták futottak be 48 mandátummal, őket a bukdácsoló Liberális Demokraták követték tizenegy parlamenti székkel.

A brit miniszterelnök kalapáccsal a kezében a voksolás előestéjén. Sikerkovács
Fotó: Reuters

A konzervatívok 1987 óta nem értek el ennyire magas támogatottságot általános választáson, a brit baloldal pedig 1935 óta nem szerepelt ennyire gyengén. A következtetéseket már tegnap sikerült levonni: Jeremy Corbyn bejelentette, hogy a következő választásokkor már nem ő irányítja a Munkáspártot, de Jo Swinson, a liberálisok vezetője is lemondott. A brit sajtó szerint Corbyn utódját már jövő év elején elkezdik keresni.

– Az országunk megérdemli, hogy véget vessünk a civakodásnak, és kicsit félretegyük a politikát. De mindenekelőtt azt érdemli meg, hogy ne beszéljünk a brexitről. Mindenkit arra biztatok, hogy zárja le magában a történteket, és kezdjük el begyógyítani a sebeket – szorgalmazta tegnap délután Boris Johnson a londoni Downing Streeten, egy meglepően pacifista hangvételű beszédben.

Az újraválasztott brit miniszterelnök kijelentette, hogy a kampányában ígérteknek megfelelően jövő év január 31-én kivezeti Nagy-Britanniát az EU-ból, de szólt a britek azon millióihoz is, akik egyébként ellenzik a brexitet.

– Soha nem fogjuk semmisnek venni a más európai nemzetek iránti szimpátiájukat – hangzott az üzenet. Johnson ezzel nem fejezhette be a köszönetmondást, ugyanis ezúttal az ellenzéki Munkáspárt szavazóinak is jelentős része voksolt a konzervatívokra. Nem kevesebb mint huszonnégy „vörös” választókörzet kékült be csütörtök este: Anglia északkeleti és középső része – amely évtizedek óta munkáspárti kézen volt – választotta a jobboldalt.

A konzervatív győzelemmel szinte borítékolható, hogy a britek januárban tényleg elhagyják az EU-t: a miniszterelnöknek immár kényelmes parlamenti többsége van ahhoz, hogy elfogadtassa a Westminsterben a brexitmegállapodását.

Tapsvihar fogadta a Downing Street-i rezidenciára visszatérő miniszterelnököt. A párt jövője biztosított, a monarchia jövője bizonytalan
Fotó: Reuters

A dokumentumra a tagállamok állam- és kormányfői már korábban rábólintottak, de azt a londoni mellett az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kell. Valószínű, hogy az uniós törvényhozás sem gördít már akadályt a brit kilépés elé.

Boris Johnson mindenesetre már másodszor hazudtolta meg a szkeptikusokat. Először, amikor átdolgozta a Theresa May-féle kilépési megállapodást Brüsszelben (ettől eleinte elzárkózott az uniós vezetés), majd most csütörtökön, amikor is majdnem tizennégymillió britet állított maga mellé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.