A migráció nem ismer zárlatot

A brit szigeteken ötszáz bevándorló ért partot a zárlat kezdete óta – emlékeztet a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 04. 20. 21:24
Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetére. MTI/EPA/EFE/Angel Medina G. Fotó: Angel Medina G.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatti határkorlátozások sem parancsoltak megálljt a bevándorlásnak. A brit szigeteken félezer illegális migráns ért partot a zárlat kezdete óta, az Olaszországba igyekvő migránsokat luxushajókon szállásolják el, míg a görög táborok lakóit ezresével viszik hotelekbe és apartmanokba. Mindennek ellenére a civil szervezetek továbbra is azért tiltakoznak, mert Európa a járvány miatt bezárta kikötőit az illegális bevándorlók előtt – írja a V4NA Hírügynökség.

A koronavírus-járvány miatt Európa-szerte korlátozó intézkedéseket vezettek be, hogy meggátolják a vírus terjedését. A Times mégis arról számolt be, hogy mintegy 550 illegális bevándorló kelt át a Csatornán Franciaországból a határzárak bevezetése óta. A belügyminisztérium statisztikái szerint csak húsvét vasárnapján a hatóságok 72 migránst fogtak el Hastingsnél, de az eddig egyszerre elfogott legtöbb ember 95 fő volt, mely esetben 42-en zsúfolódtak be egy csónakba. A Times azt is leszögezi, hogy ezek csak azok a bevándorlók, akiket a brit hatóságok elkaptak, és nem számol azokkal, akiket a francia oldalon kapcsoltak le a határőrök. A járvány szempontjából ráadásul nagyon nehéz tesztelni őket, hiszen általában több tünetet is mutatnak, rendszerint fáznak és gyakran tengeribetegek is.

Hasonló nehéz helyzetben van Olaszország is, ahova a határzárakig folyamatosan érkeztek a civil mentőszervezetek illegális bevándorlókat szállító hajói. Ezen NGO-k most Olaszországot és Máltát támadják, amiért nem nyitják meg kikötőiket a járványidőszakban a hajóikon utazó migránsok előtt. A máltai kormány március közepén zárta le határait az NGO hajók előtt, mert befogadótáborai megteltek, és jelenleg minden erejét felemészti a járvány elleni küzdelem. Raphael Bossong a német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézete (SWP) munkatársa például azzal érvelt, hogy a határok lezárása érthető lépés, de nem fordíthatnak hátat a menedékkérőknek.

Azonban a jelenlegi menekültek elszállásolása is komoly kihívások elé állítja Európát. Görögország 2 380 bevándorlót készül átszállítani a befogadótáborokból a görög szárazföldön lévő hotelekbe, apartmanokba és kisebb táborokba, mert túl kockázatossá vált a tömegek egy helyen tartása. A görög migrációs minisztérium jóváhagyta a tervet és az uniós támogatásból valósul majd meg. A döntés időszerű is, hiszen a chiosi azonosító- és befogadóközpontban zavargás tört ki, a rendőrök végül könnygázzal és fénygránátokkal tudták felszámolni a gyújtogatásba torkollt tömeglázadást, amit a helyi bevándorlók kezdeményeztek. A sok helyen „ádáz küzdelemként” jellemzett összecsapás során egy rendőrautót és több sátrat is felgyújtottak.

Olaszországba szintén nem engednek be több bevándorlóhajót, ezért egy erre kirendelt luxushajón, a Rubattinon töltik karanténjukat. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter Facebookján kritizálta a kezdeményezést, hogy az illegális bevándorlók százai éldegélnek egy 289 kabinos, légkondicionált, étteremmel, két bárral, boltokkal, szoláriummal és moziteremmel ellátott luxushajón az olaszok pénzén. A hajóra folyamatosan szállítják a további migránsokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.