Kovács Zoltán visszautasítja a diktatúrázó Human Rights Watch állításait

A magyar intézkedések nemcsak hatékonyak, ellaposítják a járványgörbét és magyar életeket mentenek meg, de népszerűek is: a magyaroknak több mint a fele támogatja a kiterjesztésüket – válaszolt a kormány nevében Kovács Zoltán államtitkár a Human Rights Watch diktatúrázó ügyvezető igazgatójának. Előzőleg Kenneth Roth véleménycikkben támadta Magyarországot az EUObserver brüsszeli hírportálon.

Magyar Nemzet
2020. 04. 24. 17:57
null
Kovács Zoltán államtitkár kormányinfo-szerűen értékelte a hét eseményeit.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miközben a Human Rights Watch igazgatója Genfben a köldökét nézegeti és „tekintélyelvű bomlás” miatt aggódik, a magyar emberek stabil kezet akarnak a kormányrúdnál látni, amely átvezeti őket ezen a viharon” – írja az EUObserver brüsszeli hírportálon Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár véleménycikke válasz Kenneth Rothnak, a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet ügyvezető igazgatójának, aki reggel ugyanott arról írt: az EU immár nemcsak demokratikus államok tömörülése, miután Orbán Viktor miniszterelnök a hó elején Magyarországon „a koronavírus-járvány örve alatt magához ragadta az abszolút hatalmat, tekintélyelvű lépések sorának évtizedét teljesítve be”.

Kovács azt írja: Roth a cikkével bírálók tucatjaihoz csatlakozik. De azt elhallgatják ezek a bírálatok, hogy a magyarországi intézkedések eddig nemcsak hatékonyak, ellaposítják a járványgörbét és magyar életeket mentenek meg, de népszerűek is: a polgárok több mint a fele támogatja a kiterjesztésüket egy felmérés szerint. Azt is előszeretettel elhallgatják – teszi hozzá Kovács Zoltán –, hogy számos európai ország hirdetett ki rendkívüli állapotot, egyesek pedig széles jogköröket adnak a kormánynak.

Így egy német egészségügyi miniszter alkotmányos aggályok dacára is rendeletet adhat ki, és rendelettel, a törvényhozást megkerülve kormányozhat a svájci szövetségi kormány is. Spanyolországban a parlament ülésezik ugyan, de nem vonhatja kérdőre a kormányt – hoz példákat Kovács. – De Roth és csapata a jelek szerint nem aggódik a diktatúra miatt ezekben az országokban – fűzi hozzá az államtitkár.

– Nem furcsa, hogy olyan időben, amikor Európa az elmúlt száz év legsúlyosabb válságával néz szembe, egy liberális elitcsoport szerint a legsúlyosabb problémát ma egy kis közép-európai ország kormánya jelenti, amely mindent megtesz, hogy megvédje polgárainak egészségét és megélhetését? – teszi fel a kérdést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.