Szorítani akar Hongkongon a pekingi Népi Gyűlés

Bár mindenki a járvánnyal kapcsolatban hozott döntések miatt várta az évente ülésező kínai parlamenti ülésszakot, a tegnap kezdődött találkozón Hongkong helyzete került előtérbe. Az autonóm terület függetlenségét veszélyeztető pekingi fellépés nemzetközi botrányt váltott ki, Washington máris ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Buzna Viktor
2020. 05. 22. 17:14
Chinese President Xi Jinping arrives for the opening session of NPC in Beijing
Chinese President Xi Jinping walks past Foreign Minister Wang Yi and Defense Minister Wei Fenghe wearing face masks following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak as he arrives for the opening session of the National People's Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing, China May 22, 2020. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins - RC2GTG9U324C Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Addig nincs végjáték, míg mindannyiunkat meg nem öltétek – ilyen és ehhez hasonló bejegyzések lepték el a hongkongi tüntetők egyik angol nyelvű chatszobáját. Bár a mozgalom a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások idején sem lanyhult, a pekingi kormány csütörtökön beterjesztett törvénymódosítási tervezete nyomán átfogó kampányba kezdett. A kínai fővárosban ugyanis pénteken kezdődött az Országos Népi Gyűlés találkozója, s a legfőbb törvényalkotó testület Hongkong ügyét helyezte az előtérbe. Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök azzal vezette fel a tervezetet, hogy Peking „egészséges jogrendszert és bűnüldözési mechanizmusokat hoz létre Hongkong és Makaó nemzetbiztonságának védelmére”. Az autonóm város aktivistáinak olvasatában azonban ez durva lépés Kína tekintélyelvű fellépéseinek hosszú sorában. – Peking erővel és félelemmel akarja elhallgattatni a hongkongi bíráló hangokat – fogalmazott Joshua Wong világszerte ismert aktivista a Twitter mikroblogon.

A téma a város egyelőre önálló törvényhozói testületében szélsőséges reakciókat is kiváltott. Tegnap a Peking-párti és a demokráciapárti képviselők között dulakodás tört ki a törvénytervezet megvitatásakor. Carrie Lam hongkongi kormányzó védelmébe vette az új tervezetet, amely szerinte nem lenne hatással a város függetlenedésére. Lam a tavalyi tüntetéshullámmal indokolta, hogy kiáll a pekingi javaslat mellett. Mint fogalmazott, az elszabadult erőszak elérte a terrorfenyegetettség szintjét, ez pedig aláásta Hongkong közbiztonságát.

Hszi Csin-ping megérkezik a törvényhozásba. Sorozatos lépések Fotó: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Globális kitekintésben az új törvény a sziget körüli nagyhatalmi játszmák újabb ütközete. A Népi Gyűlés tegnapi vitájában elhangzott, a törvényre éppen azért van szükség, hogy Peking fenntarthassa az úgynevezett Egy ország, két rendszer elvet, vagyis így biztosítanák, hogy radikálisok, szeparatisták ne áshassák alá a status quót. A tervezet külön kitér az idegen hatalmak képviselte fenyegetésre is: elvágják a tüntetők támogatási lehetőségeit is. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a törvénytervezet miatt, és – visszhangozva a tüntetők és ellenzéki hongkongiak véleményét – Peking autoriter törekvéseként értelmezték azt. Donald Trump amerikai elnök szerint ha a kínai vezetés elfogadja a törvénytervezetet, Washington igen erőteljes választ ad rá. Az EU külügyi szolgálatának szóvivője pedig jelezte, szorosan nyomon követik a tervezettel kapcsolatos fejleményeket, az unió ugyanis kiemelten kezeli az Egy ország, két rendszer elv betartását.

Peking akciója aligha stabilizálja a hongkongi helyzetet, a nyár valószínűleg ismét az olykor erőszakba átcsapó utcai tüntetésekről szól majd. Az ügy ugyanakkor felülírja a Népi Gyűlésben, illetve az azzal párhuzamosan zajló népi politikai konzultációs konferencián tárgyalt, illetve megkerült témákat. A nemzetközi sajtó is felfigyelt rá, hogy Kína idén nem határozott meg a gazdasági növekedésre vonatkozó célszámot, ami elemzők arra is utalhat, hogy a vezetés nem ura a helyzetnek a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások nyomán. Nem hallani ugyanakkor a járvány miatti politikai felelősségről, holott a vírus elszabadulásakor Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfő is nyilvánosan kijelentette, a helyi vezetés követett el hibákat a helyzet kezelésében a közép-kínai Vuhanban, a Covid-19 epicentrumában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.