időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

EU-csúcs: Rutte és Babiš fura szövetsége okozott meglepetést

Magyar Nemzet
2020.06.20. 13:54
EU-csúcs: Rutte és Babiš fura szövetsége okozott meglepetést

Az utóbbi évek nagy gazdasági reformerei lehetnek a vesztesei az uniós mentőcsomagnak – többek között erről írt az európai sajtó a pénteki, megállapodás nélkül véget ért EU-csúcstalálkozót követően. A német Die Welt érdekességként említette, hogy a közép-európai és az északi országok, úgy tűnik, egy oldalon állnak bizonyos kérdésekben.

Andrej Babiš cseh és Mark Rutte holland miniszterelnököknek nincs sok közös vonásuk. Ritkán esik meg, hogy az országvezetők egy csónakban evezzenek, a pénteki EU-csúcson ez mégis megtörtént – írta cikkében a Die Welt, amelynek beszámolója szerint Rutte pár perccel Babiš után szólalt fel, és akárcsak kollégája, maga is firtatta, hogy a járvány miatti mentőcsomag támogatásait miért is 2015 és 2019 közötti adatok, tehát sok esetben ötéves számok alapján határoznák meg. – Angela Merkelnek és társainak ezen a ponton esett le, hogy igencsak nagy nézetkülönbségeket kell áthidalni – állította a német lap. Idézték Markus Ferber bajor európai parlamenti képviselőt, aki szerint okkal szkeptikus számos ország, elvégre az Európai Bizottság úgy készül a nagy hitelfelvételre, hogy nincs a láthatáron pontos visszafizetési terv.

A pénteki, a lényegében az újjáépítési programról szóló videokonferenciás találkozón sem a csomag méretében, sem a hitelek és vissza nem térítendő támogatások arányában, sem pedig a leendő költségvetés saját forrásainak kérdésében nem értettek egyet az országvezetők. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint ugyanígy vitatott a költségvetési visszatérítések meglévő rendszere is.

A német Der Spiegel lap szintén bírálta az uniós pénzosztás elképzelt módját. Mint azt írták, a találkozó előtt megannyi tagország diplomatái táblázatokkal álltak elő, miszerint az Európai Bizottság adatai valóban nem a leghatékonyabb felhasználást teszik lehetővé. – Azok az országok, amelyek az utóbbi években reformok útján tettek rendet a munkaerőpiacon, most hátrányos helyzetbe kerülhetnek – idézte a kritikusokat a Der Spiegel, arra is emlékeztetve: az Európai Bizottság elnöke következetesen elutasította ezt a bírálatot. Mark Rutte – az északi, fukarnak nevezett államok szószólójaként – azt mondta: merész lépés lenne Von der Leyentől, ha megpróbálná átfogó vita nélkül áttolni az Európai Tanácson a bizottság elosztási kulcsát.

Nem csoda tehát, hogy a holland miniszterelnök a sajtóban kétségesnek nevezte, hogy júliusban, egy „talán személyes” találkozón megállapodás jöhet létre a mintegy 1850 milliárd eurós kérdésben. – Nem volt rossz a hangulat, de nagy mennyiségű munka vár ránk – mondta, és visszautasította a kritikát, miszerint Hollandia nem szívesen segít a déli, járvány sújtotta államokon. Rutte szerint nem kérdés, hogy a tagállamok szolidárisak akarnak lenni egymással, ám szerinte okkal várható el, hogy az eddig kevésbé „óvatlan” EU-országok reformokat hajtsanak végre, például a nyugdíjrendszer vagy az adózás terén.

A törésvonalak mélységét jól érzékelteti, hogy a mielőbbi megállapodás szükségességében is eltérnek a vélemények: míg Rutte nyugalomra int, többek között Angela Merkel német kancellár, Pedro Sánchez spanyol és Sophie Wilmès belga miniszterelnök, valamint Emmanuel Macron francia elnök is arról beszéltek a találkozót követően, hogy júliusban már mindenáron egyezségre kell jutni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.