A járvány sok kiszámíthatatlan és váratlan fordulatot hozott

Azért, hogy ezután is „számíthassunk egymásra”, természetes, hogy most segítünk azoknak, akik nehéz helyzetben vannak.

Forrás: MTI2020. 07. 15. 15:24
SZIJJÁRTÓ Péter; AJDARBEKOV, Csingiz
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter találkozója Biskekben Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt; ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizisztánnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek Kirgizisztánból telefonon nyilatkozva.

A tárcavezető biskeki látogatásával kapcsolatban kifejtette: a koronavírus-járvány sok kiszámíthatatlan és váratlan fordulatot hozott, nem lehet pontosan tudni, hogyan alakul a jövőben, nem tudni, „ki kerül bajba és mikor”. Éppen ezért a nemzetközi együttműködés szerepe rendkívüli mértékben megnő – mutatott rá.

Emlékeztetett: volt olyan időszak, amikor Európa, és benne Magyarország, komoly kihívásokkal nézett szembe, nehéz időszakot élt át. Akkor a Türk Tanács tagországai „egytől egyig a segítségünkre siettek” – idézte fel. Közölte:

„most fordul a kocka”, most Közép-Ázsia van nagyobb bajban, mint Európa, és akik akkor Magyarországnak segítettek, most segítséget kérnek tőlünk.

A miniszter kiemelte: annak érdekében, hogy az elkövetkező időben is „számíthassunk egymásra”, természetes, hogy most segítünk azoknak, akik nehéz helyzetben vannak, mert amikor „mi voltunk nehéz helyzetben, akkor ők segítettek nekünk”.

Szijjártó Péter és Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter találkozója
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Azt mondta: ezért most Kirgizisztánba húsz lélegeztetőgépet hoztak, mert az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai lassan elérik a határaikat. Magyarországon az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzése érdekében nagyon komoly erőfeszítéseket tettek, és ennek köszönhetően most úgy tudják Kirgizisztánba hozni a húsz lélegeztetőgépet, hogy nem veszélyeztetik a felkészülést még a legrosszabb forgatókönyvre sem – fogalmazott. Megjegyezte: emellett Ausztriából egy Kirgizisztánnak szánt gyógyszeradományt is elhoztak.

Szijjártó Péter kitért arra:

a koronavírus-járványnak nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak, és most kell felkészülni arra, hogy az új világgazdasági rendszerben a magyar vállalatok minél előnyösebb pozícióból tudjanak startolni.

A magyar cégek közép-ázsiai jelenlétét és sikerét is most kell előkészíteni – tette hozzá.

Kifejtette: ezért megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a beruházások kölcsönös védelméről szóló szerződések pontos szövegében, és ezeket hamarosan aláírhatják. A magyar gyógyszeripari termékek komoly súllyal vannak jelen a kirgiz piacon, jelenlétük folyamatosan erősödik – magyarázta. Hozzáfűzte: emellett a nukleáris hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó nemzetközi projektekben is előkészítik a magyar vállalatok részvételét.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy

Közép-Ázsia stabilitása rendkívül fontos Európa biztonsága szempontjából, hiszen ez a térség nagyon kitett a terrorizmusnak, az iszlám extrémizmusnak és az Afganisztánból induló folyamatoknak.

Fontos, hogy a terrorellenes és biztonsági együttműködés keretében segítsük a közép-ázsiai országokat, ezért támogatja Magyarország, hogy Kirgizisztán tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának, valamint azt is, hogy az Európai Unió és Kirgizisztán közötti stratégiai partnerségi megállapodást minél előbb aláírják – közölte a külügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.