A Marsra tart az Egyesült Arab Emírségek Reménye

Az olajban gazdag állam nagyratörő terveket dédelget az űrkutatásban.

2020. 07. 20. 16:30
Emirates Mars Mission launches from Japan
epaselect epa08555818 A handout photo made available by Mitsubishi Heavy Industries (MHI) shows an H2-A rocket carrying 'Hope', a spacecraft developed by the United Arab Emirates, taking off from Tanegashima Space Center in Kagoshima Prefecture, southwestern Japan, 20 July 2020. The Emirates Mars Mission is the first planetary mission led by an Arab-Islamic country and the space probe is to study the Martian atmosphere. Hope is scheduled to reach Mars' orbit in 2021. EPA/MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen indították útjára hétfő hajnalban Japánból az Egyesült Arab Emírségek Remény nevű műholdját a Marsra. A szondát egy japán hordozórakéta szállítja, a tervek szerint 495 millió kilométerrel és hét hónappal később, nagyjából 2021 februárjában érkezik meg a vörös bolygóhoz, éppen a hét emírség egyesülésének ötvenedik évfordulóján. A Remény fő feladata az lesz, hogy egy marsi év – majd két földi esztendő – alatt tanulmányozza a Mars atmoszféráját és az égitesten zajló klímaváltozásokat.

A siker történelmi, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy arab ország műholdat küldött a Marsra. A programhoz ugyan több amerikai egyetem is társult, de a szonda alapvetően az Egyesült Arab Emírségek mérnökeinek fejlesztése, és az adatok elemzését is a szakembereik végzik majd. Ráadásul rendkívül gyorsan, mindössze nagyjából hat év alatt, és meglehetősen olcsón, alig 200 millió dollárból oldották meg a feladatot.

Az olajban gazdag emírségek nem is titkolja, hogy nagyratörő terveket dédelget az űrkutatásban. Már a kétezres évek elején is bocsátottak fel műholdakat, de azokat még nemzetközi együttműködéssel. Azóta gyors ütemben fejlődnek, az elmúlt hat évben megteremtették saját űrprogramjukat, amelynek távlati célja nem kevesebb, mint hogy 2117-re embereknek építsenek telepet a Marson. A The New York Times információi szerint 2018-ban már 383 millió dollárt szántak az ágazatra, ami eltörpül az Egyesült Államok 41 milliárdja, sőt India 1,5 milliárdja mellett is, de megelőzi Kanadát.

Az Egyesült Arab Emírségekben tavaly mást is ünnepelhettek: első űrhajósuk, Hazza al-Manszúri a Nemzetközi Űrállomásra léphetett, de nem ő volt az első arab az űrben. Szultán bin Szalmán asz-Szaúd, a szaúdi királyi család tagja első arabként és muszlimként 1985-ben vett részt a NASA programjában, most a szaúdi űrprogram vezetője. Mohammed Ahmed Farisz szír katonai pilótát pedig az oroszok vitték fel 1987-ben, most a szíriai ellenzék egyik vezető alakja, aki menekültként él.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.