Újult erővel tért vissza a vírus

Az elmúlt hetekben ismét meredeken emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzések száma régiónkban: a járvány újabb negatív rekordokat dönt Ukrajnában és Romániában is. Szerbiában több mint háromszáz orvos írt nyílt levelet a kormánynak, amelyben egészségügyi katasztrófának nevezik a kialakult állapotokat. Romlik a helyzet Lengyelországban és Csehországban is.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 27. 9:24
People wearing protective face masks stay in queue to buy fruits at a market in Kyiv
Sorban állás Kijevben. Az ukrán vezetés színkódok alapján kategorizálta a megyéket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában a koronavírusos megbetegedések száma újabb negatív rekordot döntött: szombaton a hatóságok 1106 új esetről számoltak be. Ennél több csak június 26-án volt: 1109 fő. Az elmúlt napokban az országban meredeken növekedett a betegek száma, és az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint a kórházi ágyak leterheltsége már meghaladta az ötven százalékot. Északkeleti szomszédunknál múlt szerdán augusztus 31-ig meghosszabbították az országos karantént, ám ezzel együtt egy új, adaptív rendszert vezettek be, amely augusztus 1-jétől lép életbe. Minden egyes ukrán régió és nagyobb település színkódot kap a koronavírus-megbetegedések mértéke alapján. A zöld zóna minősül a legkevésbé kockázatos területnek, itt kötelező a szájmaszk használata a nyilvános épületekben és járműveken; a rendezvényeken legfeljebb egy ember tartózkodhat öt négyzetméteren belül; a tömegközlekedési eszközök pedig kizárólag az ülőhelyek száma szerint tölthetők fel. A sárga és a narancssárga zóna már egy kockázatosabb szintet mutat, míg a vörös zónába azokat a területeket sorolják, ahol a legtöbb megbetegedést regisztrálták. Itt nem nyithatnak ki a bevásárlóközpontok, éttermek és kávézók, oktatási intézmények, és szünetel a tömegközlekedés. A hatóságok ötnaponta bírálják felül a besorolást.

Sorban állás Kijevben. Az ukrán vezetés színkódok alapján kategorizálta a megyéket
Fotó: Reuters

A koronavírus-járvány Romániában is új rekordot ért el: szombaton 1284 új megbetegedést mutattak ki, ami a valaha mért legmagasabb mutató az országban a járvány márciusi kitörése óta. A koronavírus áprilisi felfutása után júniusra az új megbetegedések száma alacsony szintre csökkent, és úgy tűnt, hogy túl vannak a nehezén. Jú­nius végétől azonban ismét megnövekedett a fertőzések száma. Múlt kedden a parlament új törvényt fogadott el a koronavírus megfékezése érdekében: mostantól annak, akinél diagnosztizálják a vírust, 48 órára kórházi megfigyelésre kell mennie. Az orvosok ezután döntenek arról, hogy további kórházi kezelést kell-e kapnia vagy kötelező otthoni karanténra küldik a beteget.

Egy hónapja folyamatosan emelkedik az új fertőzések száma Szerbiában is: az első hullám lecsengésekor, ­június 1-jén még 18 új esetet regisztráltak az országban, most szombaton viszont már 411-et. A múlt héten több mint 350 szerb orvos írt nyílt levelet a kormánynak, amelyben egészségügyi katasztrófának nevezték a helyzetet. A járvány újabb szerbiai felfutása miatt Aljakszandar Vucsics államfő július elején ismét a kijárási tilalom bevezetéséről döntött, ám az intézkedés erőszakos tüntetésekbe torkollott, mire a kormány visszakozott.

Folyamatosan növekszik az új megbetegedések száma Lengyelországban és Csehországban is. Az előbbiben ­július eleje óta majdnem a háromszorosára nőtt a napi betegek száma (szombaton 584 új fertőzést regisztráltak), míg utóbbiban a számuk a hónap elejéhez képest megötszöröződött (pénteken 281 főnél mutatták ki a betegséget).

Megérkezett Németországba a második hullám

Németországban figyelmeztetések hangzottak el szombaton arról, hogy már elindult a koronavírus okozta járvány második hulláma, amire az utal, hogy a naponta diagnosztizált új fertőzések száma az elmúlt héten jelentősen, 500-ról 800-ra emelkedett. – A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg – mondta egy interjúban Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke. A reprodukciós mutató – amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg – a korábbi 0,93-ról 1,08-ra emelkedett. Ennek a mutatónak az egyhetes átlaga szintén nőtt: 1,05-ről 1,16-ra. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet hangsúlyozta, hogy ezt a számot egy alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.