Északi Áramlat: Berlin nem kér Washington fenyegetéséből

A német és az orosz külügyminiszter is elítélte a kilátásba helyezett amerikai szankciókat.

Forrás: MTI2020. 08. 11. 17:50
null
Lubmin, 2019. április 1. Munkás dolgozik az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdődött meg az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek vezetéke az oroszországi Viborgból indul és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminnál éri el a német partot. A gázvezetékből már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Lavrov orosz és Heiko Maas német külügyminiszter egyetértett abban, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték elleni amerikai szankciók elfogadhatatlanok. – Németország számára a transzatlanti kapcsolatok nemcsak most, hanem sok éve kiemelkedő jelentőségűek. […] Ennek ellenére meg kell állapítanunk, hogy a partnerek közötti szankciók helytelenek, tévutat jelentenek. Végeredményben a szuverén döntésünk, hogy honnan fogjuk megvásárolni az energiahordozókat – hangoztatta Maas a Lavrovval közösen megtartott keddi moszkvai sajtótájékoztatón.

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték a Balti-tengeren keresztül szállítana orosz gázt az oroszországi Viborgból a keletnémet partoknál fekvő Greifswaldig, jórészt svéd, finn és dán vizek alatt húzódva – emlékeztet az MTI. Az amerikai álláspont szerint a vezeték eszköz Oroszország számára részben Ukrajna ellen, részben európai országok orosz gáztól függésének erősítésére. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrég közölte, hogy Washington büntetőintézkedésekkel fogja sújtani azokat az európai cégeket, amelyek nem vonulnak ki a gázvezeték kivitelezéséből.

Szergej Lavrov szintén bírálta az Egyesült Államokat amiatt, hogy egyoldalú szankciók területen kívüli alkalmazásával próbálja meg ellehetetleníteni a vezetéket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.