„Belefáradtak a korlátozásokba, de tartanak a vírustól”

A koronavírus-járvány második hulláma lecsapott Európára. A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra, hogy a különböző európai országok lakosai miként élik meg a jelenlegi helyzetet, mi a véleményük a korlátozásokról és az emberek viselkedéséről. Második rész: Közép- és Kelet-Európa.

2020. 10. 19. 5:55
null
Bukarest, 2020. szeptember 20. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetnek Bukarestben 2020. szeptember 19-én. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 17.): 227
  • Összes fertőzött száma: 36 160
  • Elhunytak száma: 776
  • Szerbiában a vendéglátóhelyek csak 23 óráig tarthatnak nyitva, a sportrendezvényeket, köztük a futballrangadókat kizárólag közönség nélkül szervezhetik meg. A kormány nem tartja kizártnak az iskolák újbóli bezárását, ám szükségállapotra nem kell ismét számítani.

    Alekszandar, Nis: – Szerbiában már júliusban és augusztusban tetőzött a második hullám. Nem véletlenül, mert a júniusi választások előtt szinte minden korábbi korlátozást feloldott a kormány, a kampány tehát úgy zajlott le, mintha sosem lett volna járvány. A fertőzöttek száma ezért újra emelkedésnek indult, Alekszandar Vucsics államfő pedig bejelentette az újabb korlátozásokat és az éjszakai kijárási tilalmat. Miután tüntetések kezdődtek, a kormány visszakozott. Nem lettek új korlátozások, azóta sincsenek. Természetesen viselni kell a maszkokat az épületekben, tartani kell az egymás közötti távolságot, s a hatóságok felhívják a figyelmet a rendszeres kézmosásra és a nagyobb gyűlések elkerülésére. Az emberek ügyesen alkalmazkodtak ezekhez a szabályokhoz, ezért is volt nyugodt az augusztus és a szeptember. Az utóbbi napokban azonban megint megnőtt a fertőzöttek száma, ezért elképzelhető, hogy újabb szigorítások jönnek.

    Szlovénia

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 17.): 898
  • Összes fertőzött száma: 13 142
  • Elhunytak száma: 188
  • Szlovénia erősen fertőzött hét régiójában péntektől lakhelyelhagyási és gyülekezési tilalmat vezettek be, bezárták a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és sportközpontokat. A fodrász- és szépségszalonokban egyszerre csak egy ember tartózkodhat. A kevésbé fertőzött területeken is korlátozások vannak érvényben: tíz főre csökkentették az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt.

    Urban, Maribor: – Az emberek belefáradtak a korlátozásokba, ugyanakkor tartanak a vírus terjedésétől is. Abból is elegük van, hogy mindig a helytelenül viselkedő embereket teszik felelőssé a járvány súlyosbodásáért, a hatóságok sosem magukat okolják. A kormányzati intézkedések gyakran nem világosak, az éjszakába nyúlóan hozzák meg a döntéseket, amelyek aztán logikátlan módon változnak.

    Lengyelország

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 17.): 9622
  • Összes fertőzött száma: 175 766
  • Elhunytak száma: 3573
  • Lengyelországban szombattól az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítették, az úgynevezett piros zónába került, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezettek be. Közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket. A gyülekezéseket tíz főre korlátozzák, egyházi szertartásokon hét négyzetméterenként egy személy vehet csak részt. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, minden második asztal lehet foglalt. A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni.

    Rusztam, Varsó: – Érdekes volt megfigyelni az utóbbi hónapokban az emberek és a kormány viselkedését is. Tavasszal érezhető volt, hogy az emberek megrémültek a vírustól. Hiába növekednek megint a számok, nem hiszem, hogy akár a kormány, akár a lakosság beleegyezne még egyszer az ország lezárásába. Az embereknek elegük van a szigorú korlátozásokból, ugyanakkor aggasztó az is, hogy telítődnek a kórházak a fertőzött betegekkel. Személy szerint a családomon kívül igyekszem kerülni a kapcsolatot más emberekkel, de nagyon nehezemre esik.

    Románia

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 17.): 3952
  • Összes fertőzött száma: 180 388
  • Elhunytak száma: 5872
  • Romániában a múlt héten csütörtöktől újabb harminc napra meghosszabbították a járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. Országos szinten betiltják a tömeges magánrendezvényeket, vagyis a lagzikat, a keresztelőket, a születésnapi vagy egyéb ünnepségeket. Kötelezővé kell tenni a maszkviselést minden nyilvános helyen.

    Ovidiu, Bukarest: – A hatóságok egyelőre kizárták, hogy teljes zárlatot vezetnek be, de a helyi hatóságok elrendelhetik a kijárási tilalmat. Bizonyos korlátozásokat ettől függetlenül bevezettek. Mindenhol maszkot kell viselni, a bárok, éttermek és kávézók csak a teraszaikon fogadhatnak vendégeket. A hagyományos ortodox zarándoklatokat sem engedélyezik, ez kiváltotta az egyház tiltakozását, amely a vallásszabadság megsértésével vádolta meg a kormányt. A legaggasztóbb most Bukarestben a helyzet, ahol ezer emberre jut három fertőzött.

     

    Ukrajna

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 17.): 6410
  • Összes fertőzött száma: 298 872
  • Elhunytak száma: 5607
  • Az ukrán kormány múlt héten december 31-ig meghosszabbította a hónap végén lejáró országos karantén hatályát. A vendéglátóhelyek legfeljebb este tíz óráig tarthatnak nyitva. A kulturális, vallási és egyéb tömegrendezvényeken a résztvevők létszáma ezentúl a zöld zónába sorolt településeken legfeljebb ötven, a sárga övezetben harminc, a narancsszínűben pedig húsz fő lehet. Mostantól a legsúlyosabb, vörös besorolást kapják azok a települések, illetve régiók, ahol a megelőző 14 napban a megbetegedések száma meghaladta a 320-at 100 ezer lakosra számítva.

    Vitalij, Kijev: – A helyzet Ukrajnában egyre rosszabb, hiszen az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a fertőzöttek száma. A nyáron és szeptemberben napi egy-két ezer volt az újonnan igazolt fertőzöttek száma, nemrég azonban az ötezret is megközelítette. A kormány most már reagál ennek láttán, a felsőoktatást például digitális formában folytatják. A mindennapi életet tekintve nyitva maradtak az élelmiszerüzletek, az éttermek, a kávézók, akadálytalanul működik a tömegközlekedés. A maszkok viselése természetesen kötelező, az üzletekben pedig korlátozzák az emberek számát. Az emberek különféleképpen viselkednek, vannak, akik komolyan veszik a maszkviselést és a távolságtartást, mások nem törődnek a szigorításokkal. A nyáron sajnos nagyon sokan kerestek fel üdülőhelyeket, ahol nem vették komolyan a szabályokat. Most már talán óvatosabb mindenki.

    Litvánia

  • Az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma (október 17.): 228
  • Összes fertőzött száma: 7521
  • Elhunytak száma: 113
  • Fokozott egyéni felelősségvállalást, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt higiéniai és más egészségügyi óvintézkedések betartását sürgette pénteken a litván elnök, a lett miniszterelnök és az észt kormányfő, mivel ezekben az országokban rekordértékeket ért el az új fertőzöttek száma. A három balti ország európai viszonylatban kedvező járványügyi adatokkal rendelkezik, az utóbbi időben azonban jelentősen megnövekedett az esetszám.

    Rūta, Vilnius: – Nemrég tartották meg hazánkban a parlamenti választások első fordulóját, minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a parlamenti képviselők nem akartak újabb korlátozásokat megszavazni, illetve karantént elrendelni. Nem lett volna ugyanis népszerű döntés. A tavaszi rémültség után a nyáron minden visszatért a régi kerékvágásba, aminek meglett a hatása: ismét növekszik a fertőzöttek száma. Kötelező a maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedésen, de miközben a színházakban például be kell tartani a távolságtartási szabályokat, ezt nem írják elő a tömegközlekedési eszközökön.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.