A demokraták a levélszavazatokkal befolyásolták a választást

Illegális és törvényes eszközei is vannak annak, hogy a levélszavazást hogyan lehet manipulálni.

2020. 11. 06. 14:31
null
Renton, 2020. október 21. Postán beküldött szavazatok a Washington állambeli King megyében fekvõ Renton választási irodájában 2020. október 20-án. A választási bizottság szerint eddig a megye szavazóinak csaknem 20 százaléka küldte vissza szavazólapját. Az Egyesült Államokban november 3-án tartanak elnök- és részleges kongresszusi választást, öt államban: Washingtonban, Coloradóban, Hawaiin, Oregonban és Utahban csak postai úton lehet szavazni. MTI/AP/Elaine Thompson Fotó: Elaine Thompson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást

– Donald Trump csütörtök este nem először állt elő azzal a váddal, hogy a Demokrata Párt a tömeges levélszavazás útján próbálja befolyásolni a kedden tartott elnökválasztás végeredményét. Lapunk többször is beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt idén sokkal többen szavaztak postai úton, mint a korábbi elnökválasztások alkalmával.

Több szövetségi tagállamban pedig a november 3-án, vagyis a választás napján feladott leveleket is érvényesnek tekintik, ez vezetett odáig, hogy napokkal a választások után még mindig várják a beérkező levélszavazatokat a választási bizottságok – Nevadában például jövő keddig.

A Breitbart jobboldali amerikai hírportál elemzése szerint a csalásokkal kapcsolatos állításokat nehéz bizonyítani, viszont ennél sokkal fontosabb, hogy

most már törvényes eszközök is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a választásokat erőteljesen befolyásolják, márpedig a Demokrata Párt ezeket kíméletlenül kihasználja, s mindegyik ilyen eszközük a levélszavazáshoz kötődik.

Az elmúlt napok eseményei is alátámasztották Trump aggályait, hogy a levélszavazás megfordíthatja a verseny állását, hiszen a (magyar idő szerint) szerda reggeli állapot szerint Trump simán vezetett az úgynevezett csatatérállamokban.

A levélszavazatok ezután érkeztek be, s a versenyben éles fordulat állt be. A Breitbart szerint a következő eszközök azok, amelyek általánosságban előnyt kovácsolnak a levélszavazatra támaszkodó párt számára:

  • Az első a sima választási csalás: például kétszer adja le valaki a szavazatát (egyszer levélben, egyszer személyesen), elhunyt polgárok nevében adnak fel szavazatokat, mások helyett töltik ki a szavazócédulákat. A valódi, bűnténynek tekinthető csalás elég ritkán fordul elő, ám szoros küzdelem esetén ötszáz vagy ezer voks is sokat számít.
  • A szavazólap-begyűjtés általánosan bevett gyakorlat az Egyesült Államokban. A lényeg az, hogy valaki, családtag vagy közeli ismerős több szavazólapot összegyűjthet, és együtt adhatja fel őket. A demokraták már a 2018-as kongresszusi választásokon is sikeresen alkalmazták ezt a módszert, több százezer levélszavazatot így adtak fel, miközben a Republikánus Párt nem tudta leutánozni őket. A párt hívei ugyanis nem szívesen válnak meg szavazócédulájuktól – jegyzi meg a Breitbart.
  • A levélszavazatokat utólag „ki lehet javítani”. Technikai okoknál fogva érvényteleníthet voksokat a választási iroda, a legtöbb esetben azért, mert a szavazócédulán szereplő aláírás hiányzik, vagy nem egyezik meg a központi adatbázisban szereplőt aláírással. A Breitbart szerint ezeknek a szavazatoknak a „javítása” a választások utáni napokban is zajlott azokban az államokban, ahol erre lehetőség adódott. Georgiában például, ahol éppen a levélszavazatok fordították meg a versenyt a demokrata elnökjelölt, Joe Biden javára, házról házra járnak a demokrata párti aktivisták, hogy behajtsák a hiányosságokat a szavazókon.
  • A koronavírus-járvány miatt a négy évvel ezelőtti 33 millió helyett idén legalább 80 millióan adták fel postán a szavazatukat, amit szintén kihasználtak a demokraták: több csatatérállamban sikeresen elérték, hogy ezeket a voksokat napokkal az elnökválasztás napja után lehessen összeszámolni.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.