Ultimátum a belga kormánynak
A mintegy kétszáz mesterszakácsot összefogó belga szövetség sürgeti a kormányt, hogy minél előbb lazítsanak a járványellenes intézkedéseken: a társulás tagjai azt igyekeznek elérni, hogy az éttermek március 1-jén, vagy legkésőbb március 15-én kinyithassanak. A szövetség álláspontja szerint a tavaly júniusi újranyitásnak alig volt hatása a fertőzöttségi mutatókra. A vendéglátó egységek tavaly június 15-én nyithattak ki újra, az újonnan regisztrált betegek száma azonban csak két hónappal később, augusztus közepén kezdett gyorsabb tempóban emelkedni.
– Számos vendéglátóhelyt a gazdasági összeroppanás veszélye fenyegeti. A támogatási intézkedések és az elviteles rendelések enyhítenék a helyzetet, de egyre többen úgy látjuk, hogy elfogynak a tartalékaink
– közölte a társulás szóvivője, utalva arra, hogy tagjaik úgy vélik, a csőd elkerülhetetlen, ha az éttermeknek továbbra is zárva kell tartaniuk.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A szövetség továbbá arról is említést tett, hogy több étterem vezetője nagyobb összegeket fektetett a jobb szellőzőrendszerek, valamint az asztalok közötti elválasztó falak kiépítésébe. Az éttermekben a vendégek csak korlátozott számban tartózkodhatnak, és ha nem az asztaluknál ülnek, akkor az arcmaszk használata is kötelező.
A lengyelek beperelnék az államot
– Lengyelországban előreláthatólag február 14-ig életben maradnak az éttermekre, bárokra, szállodákra, sípályákra és más sportlétesítményekre vonatkozó jelenlegi korlátozások
– mondta korábban Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter, ami után az ország gasztronómiai iparának képviselői bejelentették, hogy pert indítanának az állam ellen.
A vendéglátóipari vállalkozók azt remélték, hogy a kormány lazít az őket érintő korlátozásokon, mivel egyes éttermeket a csőd szélére is sodorhat az elhúzódó, országos zárlat. Sok vendéglő már úgy döntött, végleg bezárja kapuit, mert a szigorú szabályozás miatt olyan adósságot halmoztak fel, melyet nem tudnak finanszírozni. Habár az éttermeknek október 24-től engedélyezték az elviteles rendelések kiadását vagy a házhoz szállítást, idővel sokuknak ezeket a szolgáltatásokat is meg kellett szüntetniük, ugyanis nem tudták pótolni a kieső bevételeket.
A vállalkozók szerint az állami támogatások és az adómentesség nem elegendő kedvezmények a hónapokig tartó bezárás után.
„Félek a kinyitás következményeitől, de attól még jobban félek, hogy elveszítem azt, amiért sok éven át dolgoztam”
– mondta egy kávézó tulajdonosa egy helyi napilapnak, aki elgondolkodott vállalkozásának újranyitásán a korlátozások ellenére is.