Európa-szerte tiltakoznak a csőd szélére került éttermek

Az éttermek zárva tartására vonatkozó intézkedések nem egyedi jelenségek, az Európai Unió legtöbb tagállamában elrendelték, hogy a vendéglátó egységek nem nyithatnak ki addig, amíg a járványhelyzet nem ér véget, vagy legalább nem mérséklődik. Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a kormányok mikor lazítanak a szabályokon, azonban az Európa-szerte bevezetett ideiglenes támogató intézkedések ellenére is halmozódnak az éttermek és kávézók adósságai, több országban tiltakoznak a tulajdonosok a zárlat ellen.

Forrás: Euractiv, MTI2021. 01. 29. 14:11
null
Nem mindenkit dobott fel a Deliveroo bolondok napi tréfája Fotó: Efrem Lukackij Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ultimátum a belga kormánynak

A mintegy kétszáz mesterszakácsot összefogó belga szövetség sürgeti a kormányt, hogy minél előbb lazítsanak a járványellenes intézkedéseken: a társulás tagjai azt igyekeznek elérni, hogy az éttermek március 1-jén, vagy legkésőbb március 15-én kinyithassanak. A szövetség álláspontja szerint a tavaly júniusi újranyitásnak alig volt hatása a fertőzöttségi mutatókra. A vendéglátó egységek tavaly június 15-én nyithattak ki újra, az újonnan regisztrált betegek száma azonban csak két hónappal később, augusztus közepén kezdett gyorsabb tempóban emelkedni.

– Számos vendéglátóhelyt a gazdasági összeroppanás veszélye fenyegeti. A támogatási intézkedések és az elviteles rendelések enyhítenék a helyzetet, de egyre többen úgy látjuk, hogy elfogynak a tartalékaink

– közölte a társulás szóvivője, utalva arra, hogy tagjaik úgy vélik, a csőd elkerülhetetlen, ha az éttermeknek továbbra is zárva kell tartaniuk.

Rendőrök állják el az útját a tiltakozóknak a nem létfontosságú üzletek bezárása elleni tüntetésen Brüsszelben 2021. január 16-án
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A szövetség továbbá arról is említést tett, hogy több étterem vezetője nagyobb összegeket fektetett a jobb szellőzőrendszerek, valamint az asztalok közötti elválasztó falak kiépítésébe. Az éttermekben a vendégek csak korlátozott számban tartózkodhatnak, és ha nem az asztaluknál ülnek, akkor az arcmaszk használata is kötelező.

A lengyelek beperelnék az államot

– Lengyelországban előreláthatólag február 14-ig életben maradnak az éttermekre, bárokra, szállodákra, sípályákra és más sportlétesítményekre vonatkozó jelenlegi korlátozások

– mondta korábban Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter, ami után az ország gasztronómiai iparának képviselői bejelentették, hogy pert indítanának az állam ellen.

A vendéglátóipari vállalkozók azt remélték, hogy a kormány lazít az őket érintő korlátozásokon, mivel egyes éttermeket a csőd szélére is sodorhat az elhúzódó, országos zárlat. Sok vendéglő már úgy döntött, végleg bezárja kapuit, mert a szigorú szabályozás miatt olyan adósságot halmoztak fel, melyet nem tudnak finanszírozni. Habár az éttermeknek október 24-től engedélyezték az elviteles rendelések kiadását vagy a házhoz szállítást, idővel sokuknak ezeket a szolgáltatásokat is meg kellett szüntetniük, ugyanis nem tudták pótolni a kieső bevételeket.

A vállalkozók szerint az állami támogatások és az adómentesség nem elegendő kedvezmények a hónapokig tartó bezárás után.

„Félek a kinyitás következményeitől, de attól még jobban félek, hogy elveszítem azt, amiért sok éven át dolgoztam”

– mondta egy kávézó tulajdonosa egy helyi napilapnak, aki elgondolkodott vállalkozásának újranyitásán a korlátozások ellenére is.

Bulgáriában is tüntetnek

– Két opciót látunk: az egyik, hogy dolgozunk, a másik, hogy elegendő támogatást kapunk. Nem maradhatunk teljesen bevétel nélkül. Ez sértő

– szögezte le egy 33 éves bártulajdonos a Reuters brit hírügynökség tudósítójának.

Éttermek és éjszakai szórakozóhelyek tulajdonosai és dolgozói tüntetnek a koronavírus-járvány miatt novemberben bezáratott üzleteik újranyitásának engedélyezését követelve Szófiában 2021. január 27-én. A tiltakozók azzal fenyegetőznek, hogy engedély hiányában is kinyitják üzleteiket február 1-jén.
Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Két nappal korábban mintegy ezerötszázan vonultak a kormányzati épületek elé Bulgária fővárosában, Szófiában az ellen tiltakozva, hogy habár egyes szabályokon lazítottak a hatóságok, az éttermeknek, kávézóknak és bároknak továbbra is zárva kell tartaniuk. A tüntetők arra szólították fel Bojko Boriszov miniszterelnököt, hogy vizsgálja felül a meghozott intézkedést, és engedjék a vendéglátóipart is dolgozni. Az országban a csökkenő esetszámok nyomán engedélyezték a középiskolák, a bevásárlóközpontok és az edzőtermek kinyitását a következő hónapban, az éjszakai szórakozóhelyek pedig előreláthatólag csak március közepén nyithatnak ki újra. A tömeg továbbá a kormány által megígért, azonban hónapok óta csúszó kárpótlás megfizetésére is sürgette a politikusokat, melyeket az elmaradt bevételeikért cserébe kapnának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.