Még várat magára az EPP döntése

Február elsején ül össze legközelebb az Európai Néppárt politikai közgyűlése, ám a virtuálisan tartandó ülésen feltehetőleg még nem szavaznak a Fidesz tagságáról – erősítették meg lapunknak néppárti és kormánypárti források egyaránt. A fő szabály szerintük nem változott: a magyar kormánypárt ügyében személyes jelenlét mellett döntenek, ezt a járványhelyzet azonban egyelőre nem teszi lehetővé. Egybehangzó vélekedés az is, hogy a hét végi CDU-elnökválasztás is kihatással lesz a magyar–néppárti viszonyra.

2021. 01. 12. 5:45
ORBÁN Viktor; WEBER, Manfred
Budapest, 2019. március 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi B
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február elsején ül össze legközelebb az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése, a járványhelyzet miatt ezúttal is online tartják a több száz fős találkozót

– értesült a Magyar Nemzet néppárti forrásokból. Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy jövő hónapban sem lesz határozat a Fidesz tagságának ügyében, ugyanis fő szabály szerint a politikailag fontos döntések – mint amilyen a magyar ügy is – a delegáltak személyes jelenlétét igényelik. Emlékezetes, hogy tavaly szeptemberben ugyanez volt a helyzet: akkor Donald Tusk, a pártcsalád elnöke a magyar kormánypártról szóló szavazás halasztását részben azzal indokolta, hogy a virtuális értekezleten nem lehetne garantálni a több száz voks titkosságát. Egy másik, fideszes forrás lapunknak most megerősítette, hogy az íratlan szabály azóta sem változott, valóban csak személyes jelenlét mellett zajló ülésen kerülhet pont a vita végére.

Noha a német belpolitikai folyamatoknak nagy a jelentőségük, a hét végi CDU-elnökválasztás sem változtat a tényen, hogy a februári értekezletet nem lehet normális keretek között megtartani, az ügyet most nem lehet rendezni – tette hozzá kormánypárti forrásunk.

Angela Merkel német kancellár lehetséges utódjának is főszerep juthat a Fidesz-ügyben. Forrás: MTI/EPA/Pool/Clemens Bilan

Árgus szemekkel kell figyelni Berlint

A legnagyobb európai pártcsalád magját adó Kereszténydemokrata Unió (CDU) a hét végén választja meg a következő elnökét, aki a párt kancellárjelöltje is lesz az őszi szövetségi parlamenti választáson. Angela Merkel leendő utódjának szinte magától értetődően nagy beleszólása lehet a Fidesz és a néppárt viszonyának rendezésébe. Erről Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is nagy őszinteséggel beszélt egy friss lapinterjúban. Mint azt a brüsszeli Politicónak nyilatkozta, az új CDU-elnöknek döntő szava lesz abban, hogy az EPP és a Fidesz kapcsolata milyen irányba mozdul el.

– Az első döntések egyike lesz – ígérte Weber, aki szerint muszáj, hogy 2021-ben már döntés szülessen a magyar kormánypárt néppárti tagságáról.

A bajor a CDU–CSU pártszövetség jövőjéről szólva azt is elmondta: annak a középpártjaként, Európa pártjaként kell működnie. – A jogállamisági mechanizmus terén mutatott magyar ellenkezés tovább hátráltatta a Fidesz és az EPP együttműködését – tette hozzá.

Ismert, a Fidesz EPP-n belüli tagsága 2019 márciusa óta fel van függesztve. Donald Tusk tavaly több alkalommal is arra kérte a Fidesz mellett következetesen kiálló tagpártokat, hogy a járvány lecsengését követően mérlegeljék az álláspontjukat. A legújabb kritika mégsem a néppárti elnök, hanem Manfred Weber irányából érkezett: a bajor politikus december végén a Welt am Sonntag című konzervatív német lapban közölt válaszcikket Orbán Viktor egy interjújával kapcsolatosan, amelyben azt írta: a magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke téves úton jár, kirekesztő politikát folytat.

A kormányfő szerint viszont Weber az, aki a meghiúsult európai bizottsági elnöki ambíciói miatt neheztel Magyarországra.

A budapesti zsinagógánál emlékezett a néppárti csúcsjelölt. Manfred Weber utoljára a 2019-es EP-választási kampányban járt Budapesten.
Fotó: Kurucz Árpád

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.