Az örökös belügyminiszter lehet Ukrajna új ura?

Arszen Avakov belügyminiszter az egyetlen olyan politikus Ukrajnában, aki a 2014-es Euromajdan óta a helyén van. Túlélt két államfőt és négy miniszterelnököt, elfogyasztott öt főügyészt. Befolyását tekintve már-már vetekszik az elnökkel, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ő lehet az ország következő kormányfője.

2021. 04. 05. 8:10
Ukraine's presidential candidates Petro Poroshenko and Volodymyr Zelenskiy attend a debate in Kiev
Előttem az utódom. Porosenko nem adja olcsón a székét Fotó: REUTERS/Valentyn Ogirenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arszen Avakov a belügyi tárca élére közvetlenül a véres eseményekbe átcsapó Euromajdan után került. 2014. február 27. óta tölti be mostani pozícióját. Ő az egyetlen, aki Petro Porosenko korábbi államfő környezetéből a helyén tudott maradni a 2019-es elnökválasztás után is. Amikor Volodimir Zelenszkij elsöprő támogatottsággal elfoglalta az elnöki széket, azt mondták, hogy Avakov csak hat hónapig marad a posztján, amíg a kormányzó Nép Szolgája pártban meg nem találják a legrátermettebb személyt a belügyminisztérium irányítására. Azóta eltelt közel két év, és a mai napig keresik az utódját. Vagy csak arról van szó, s ez a valószínűbb, hogy egyszerűen nincs olyan szereplője az ukrán politikának, aki jobban kezében tudná tartani a rendvédelmi hatóságok gyeplőjét.

Україні потрібні рішучі кроки для відстоювання інтересів держави та захисту людей не лише від куль, але й від...

Posted by Arsen Avakov on Wednesday, 3 February 2021

Egy miniszter esetében nem elhanyagolható szempont, hogy milyen a viszonya az államfővel. Hatványozottan igaz mindez a belügyminiszterre. Volodimir Feszenko politológus úgy látja, Avakov sokkal lojálisabb Zelenszkijhez, mint volt az elődjéhez. Avakov egyik interjújában egyenesen manipulátornak nevezte Porosenkót. Avakovnak is megvoltak a maga botrányai, de az elmúlt időszakban látványosan kerüli a konfliktusokat. Ennek fő oka az lehet, hogy

politikai befolyásának a további növekedésével számol,

s felesleges lenne vitát szítani nem is annyira a minisztertársaival, mintsem a mögöttük álló, igen befolyásos lobbicsoportosulásokkal, melyeknek a segítségére még nagy szüksége lehet. Elég régóta van benne a nagypolitikában, hogy tudja, az emocionális kirohanások helyett sokkal előnyösebb a gyakorlatiasság, kifizetődőbb a pragmatizmus.

Amikor legutóbb Avakovról kérdezték a miniszterelnököt, Denisz Smihal kijelentette: nincs olyan tényező, ami a miniszter távozását követelné, s ameddig nem fejeződik be teljesen a belügyi szféra reformja, felesleges is beszélni a menesztéséről. Az ukrán rendfenntartó rendszer strukturális átalakításának a folyamata 2015-ben, az amerikai rendszerre szabott új Nemzeti Rendőrség felállításával kezdődött. Az átalakítást számos botrány zavarta meg, megesett, hogy ártatlan emberek életét is kioltották a rendőrök, véletlenül kiskorút ért halálos lövedék. Egy Kijev melletti elhibázott műveletben, ahol kommandósok és rendőrök estek egymásnak, öt járőr vesztette életét. Mindezek ellenére Avakov mégis a posztján maradhatott.

Ezek az események is megerősítik, hogy Arszen Avakov nehézsúlyú szereplője az ukrán belpolitikának, csak kevesen mernek ujjat húzni vele. Bennfentesek azt is tudni vélik, hogy a belügyminiszternek a különböző képviselőcsoportok soraiban

egy teljes frakcióra való embere van a törvényhozásban.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Ruszlan Bortnik egyenesen Denisz Smihal lehetséges utódjának nevezte Avakovot. Az elemző úgy látja, legkésőbb

nyáron meneszthetik a mostani kormányfőt, hogy csökkentsék a társadalmi elégedetlenséget.

Bortnik tökéletes kormányfőnek tartja Avakovot, aki képes a rend, a fegyelem garantálására, és a Nyugat sem emelne kifogást ellene. Az egyetlen dolog, ami ellene szólhat, az a konkurencia, amit személye kormányfőként jelentene Zelenszkijre nézve.

Régóta téma az is, hogy Avakov új pártot alakít. Ennek az alapjait már lerakta a parlamentben, sokakat ő mozgat a háttérből, s az orosz nyelv státuszáról szóló közelmúltbeli kijelentése arra utalhat, hogy egyéni politikai nézet kialakítására törekszik. Ugyan Avakov az egyik kezdeményezője volt az ellenzéki, oroszbarát média megfojtásának, de mindeközben nem utasította el az orosz nyelvű média jelenlétét, csak politikailag szabná át annak hátterét, a mostani hatalmi elit szolgálatába állítva. Avakov azt mondta az orosz nyelvről zajló vitában, hogy az nem kizárólag Oroszországé, szerinte evidens, hogy az államnyelv az ukrán, de az orosz nyelv és az orosz nyelvkultúra nagymértékben az ukránoké is, ezért nem kellene arról lemondani. Nem kell ecsetelni, hogy

kijelentése szimpátiát válthat ki az oroszul beszélők több milliós táborában.

Ám mindemellett nem árt azt sem leszögezni, hogy Avakov jelenleg a legelutasítottabb politikusok egyike. A Razumkov közvélemény-kutató központ felmérése szerint 12 százalékos a bizalmi indexe, a megkérdezettek 76 százaléka nem bízik benne, persze a mindenkori belügyminiszter csak ritkán kedvence az átlagszavazónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.