időjárás 1°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Az EP kénye-kedve szerint értelmezi a jogállamiságot

Magyar Nemzet
2021.06.25. 06:35
Az EP kénye-kedve szerint értelmezi a jogállamiságot

Noha az Európai Parlament (EP) a jogállamiság úttörőjeként hivatkozik magára, és egyenesen számonkéri az uniós intézmények döntéseinek azonnali végrehajtását a tagállamokon, a balliberális többségű testület a saját jogi szolgálatának a megállapításait már kénye-kedve szerint értelmezi.

A Fidesz európai parlamenti képviselőinek szakbizottsági tagságáról hetekkel ezelőtt határozott az EP jogi szolgálata, kimondva, hogy a független politikusokat is megilletik a szakbizottsági helyek. A kristálytiszta jogi szakvélemény és David Sassoli elnök utasítása ellenére az EP balliberális frakciói, valamint az Európai Néppárt képviselőcsoportja hetek óta húzzák az időt, s nem hajtják végre a döntést – értesült a Magyar Nemzet.

A Fidesz idén márciusban távozott az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, majd a pártcsaládból is, ekkor vált kérdésessé, hogy mi lesz a tizenkét kormánypárti képviselő szakbizottsági tagságával. Fő szabály szerint a szakbizottságok összetétele mindig tükrözi a parlamenti erőviszonyokat, és a független politikusok is jogosultak részt venni a szakbizottságok munkájában. Ezt erősítette meg az EP jogi szolgálatának említett véleménye: az ügyben a vizsgálatot Sassoli elnök rendelte el, miután a Fidesz delegációja több alkalommal is levélben fordult hozzá.

A helyzet pikantériája, hogy a jogállamiságot a tagállamoktól következetesen féltő EP épp a héten fordult hivatalosan Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, jelezve, hogy a jogállamisági rendelet mielőbbi alkalmazását követelik. Mint azt a képviselők levelükben írták, meggyőződésük, hogy egyes tagállamok nem tartják magukat az uniós alapelvekhez, így szankcionálni kellene őket.

Egyébként nem a szakbizottsági ügy az első alkalom, hogy az uniós parlament saját magára már nem alkalmazza a jogállamiság követelményeit.

Emlékezetes, a Magyarországot bíráló Sargentini-jelentés 2018-as megszavazásakor a testület lényegében a saját érdekeinek megfelelően alakította a voksolás szabályait. A koronavírus-válság alatt pedig távolsági szavazást tett lehetővé a képviselőknek – ám ehhez sosem módosítottak az EP kifejezetten személyes jelenlétet előíró eljárási szabályzatán. A testület jobboldali képviselőcsoportjai ebből kiindulva hangoztatják, hogy

elsősorban az EU-intézményeken kellene számonkérni az uniós alapszerződések sokat emlegetett 2. cikkének (ez betonozza be a demokrácia, a jogállamiság, a szabadság, az emberi jogok követelményeit) betartását.