Donald Tusk visszatér, de nem rajong érte Lengyelország

A konzervatív kormánypárt legyőzésére esküdött fel a korábban hazánkat is bíráló politikus.

2021. 07. 03. 12:52
TUSK, Donald
Varsó, 2021. július 3. Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) eddigi elnöke beszédet mond az ellenzéki Polgári Platform (PO) országos tanácsának kongresszusán Varsóban 2021. július 3-án. Tusk bejelentette, hogy elfogadja a felkérést és átveszi a PO irányítását és visszatér a lengyel belpolitikába. MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik Fotó: Wojciech Olkusnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatér a lengyel belpolitikába, és „teljes állásban” átveszi az ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) eddigi elnöke – jelentették be szombaton Varsóban a párt országos tanácsának kongresszusán.

– Száz százalékban tértem vissza

– fogalmazott felszólalásában Tusk, miután a PO eddigi elnöke, Borys Budka beszédében felkérte őt, hogy vegye át a párt irányítását, és vállaljon szerepet a lengyel belpolitikában, „ne félállásban, hanem százszázalékosan”.

Tusk véleménye szerint a PO nélkül nem lehet legyőzni a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságot, a pártnak vissza kell szereznie az önbizalmát, a jövőbeli választási győzelembe vetett hitét, és ő ebbe akarja fektetni energiáját. – Lengyelországra gondolok, ha elalszom, ha felkelek, Európa valahogyan tartja magát – jelentette ki az EPP eddigi elnöke.

Donald Tusk beszédet mond az ellenzéki Polgári Platform országos tanácsának kongresszusán Varsóban
Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

A 64 éves Donald Tusk 2003–14 között volt a PO elnöke, 2007–14 között pedig miniszterelnök, két parlamenti választást nyert meg, de a 2015-ös megmérettetés előtt – amelyet a Polgári Platform elveszített – otthagyta a lengyel belpolitikát. Öt évig az Európai Tanács elnöki posztját töltött be, majd az Európai Néppárt elnöke lett. Ebben az időszakban elmérgesedett az EPP viszonya egyik tagpártjával, a Fidesszel. Az Európai Néppárt folyamatos balra tolódása és az állandósult viták végül ahhoz vezettek, hogy a magyar kormánypárt idén márciusban kilépett az EPP-ből.

A helyzetet nem segítették Donald Tusk megnyilvánulásai sem.

A lengyel politikus az elmúlt években folyamatos bírálattal illette a Fideszt és a magyar kormányt.

Idén áprilisban például a járványhelyzetre utalva azt mondta: – Magyarország és Lengyelország tragikus rekordokat döntenek a halálozások és az új esetek számában. Ilyen, amikor az illiberális demokrácia működésben van.

Tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány elleni magyar intézkedések kapcsán Carl Schmitthez, a nácik egyik főideológusához hasonlította Orbán Viktor miniszterelnököt. Tavaly októberben korcsnak nevezte a magyar demokráciát. Miután a Fidesz kilépett a néppártból, s Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, illetve Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével találkozott Budapesten idén áprilisban egy új jobboldali szövetség létrehozása céljából, Tusk úgy fogalmazott: a lengyel miniszterelnök Orbánnal és Salvinivel épít Putyin-párti politikai blokkot.

Donald Tusk és Orbán Viktor 2019-ben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Tusk lengyel pártja odahaza is ideológiai harcban áll a 2015 óta kormányzó nemzeti-konzervatív Jog és Igazságossággal (PiS), a Fidesz szövetségesével. A Polgári Platform az elmúlt években ugyanazokban a témákban bírálta a PiS-t – igazságügyi reform, abortusztörvény szigorítása –, amelyeket az uniós intézmények és a nyugati államok is kifogásoltak.

A konzervatív kormányzás idején Lengyelország számos kérdésben – például a bevándorlás és az LMBTQ-ideológia elutasítása, illetve a tagállami szuverenitáshoz való ragaszkodása miatt – került összetűzésbe Nyugat-Európával, és került szorosabb kapcsolatba Közép-Európával, azon belül a visegrádi négyekkel.

– Ma a gonosz irányítja Lengyelországot, mi pedig megküzdünk ezzel a gonosszal. Jarosław Kaczyński és a PiS megfosztottak bennünket a biztonságtól, Lengyelország évtizedek óta nem volt ennyire egyedül. A PiS Oroszország programját hajtja végre az esetek százszázalékában – illette kemény bírálattal szombaton Tusk a PiS-t vezető Jarosław Kaczyński. A lengyel miniszterelnök-helyettes azonban Tusk visszatérésével kapcsolatban a Gazeta Polskának azt mondta:

– Nem felel meg mindenki ízlésének Tusk úr német-központúsága, illetve az, hogy nem rajong a kemény munkáért.

Bírálói szerint a jobbközép-liberális Polgári Platform is túlságosan balra tolódott az elmúlt években, ezzel elvesztette konzervatív szavazótáborát. A 2011-es választásokon a szavazatok közel negyven százalékát megszerző PO a legfrissebb felmérések szerint 16,9 százalékos eredményre számíthatna, ha most lennének a választások. A győzelem a PiS-é lenne 33,5 százalékkal. Ráadásul az ellenzéken belül is erős kihívója akadt a PO-nak: a tavaly alakult liberális-centrista Lengyelország 2050 nevű alakulat 17,1 százalékos támogatottságnak örvend. – Kérdéses, hogy a Lengyelország 2050 sikere hosszú távon fenntartható-e. Hiába előzik meg a közvélemény-kutatásokban az évek óta identitás- és vezetői válsággal küszködő Polgári Platformot, utóbbi sokkal komolyabb pártstruktúrára támaszkodhat – mondta nemrég lapunknak Rosonczy-Kovács Mihály, a Közép-európai Nézőpont Intézet elemzője.

A korábbi sikerek ellenére ráadásul Donald Tusk elutasítottsága is igen magas Lengyelországban: a TVN televízió megbízásából készül felmérés szerint

a lengyelek 60 százaléka vélte úgy, hogy Tusknak nem kellene visszatérnie a lengyel politikába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.