időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Erőszakossá fajult a migránsválság a litván–belarusz határon

Dócza Edith Krisztina
2021.07.03. 17:55
Erőszakossá fajult a migránsválság a litván–belarusz határon

Könnygázt és egyéb kényszerítőeszközöket vetett be a litván határőrség a szomszédos Belaruszból behatoló erőszakos illegális bevándorlók ellen

– közölte szombaton a határőrszolgálat.

https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1410997458868518923

A nyolcfős migránscsoporttal szemben intézkedő határőrök könnygáz bevetése mellett a levegőbe lőttek, a földre fektették és megbilincselték a behatolókat. A tájékoztatás szerint az elmúlt huszonnégy órában a litván–belarusz határon 116 embert tartóztattak fel, pénteken pedig százötven bevándorlóról adtak hírt a hatóságok. Az év eleje óta ezen a határszakaszon 938 migránst állítottak meg, ami 11,5-szerese a megelőző év hasonló időszakában regisztrált hasonló eseteknek – tavaly csupán 81 határsértőt regisztráltak. Sajtóértesülések szerint a migránsok többsége Irakból és Szíriából érkezett, kisebb létszámban Törökországból, Egyiptomból és Iránból. Többen Litvániában kértek menedékjogot, főként azok, akiknek családtagjai már az Európai Unió valamely tagállamában élnek. Agnė Bilotaitė belügyminiszter korábban elmondta, a migránsok között belaruszok is vannak.

https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1410894282375024642

– A helyzet rendkívül feszült a határon, és ez tovább romolhat

– szögezte le Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, hozzátéve: a külügyminisztérium célja az illegális migránsok visszaküldése oda, ahonnan jöttek.

Mantas Adomėnas külügyminiszter-helyettes elmondta: problémát okoz a migránsok azonosításában, hogy a legtöbbjük személyes okmányok nélkül érkezett. A politikus ismertette, azonosításuk folyamatban van, és arra törekednek, hogy olyan dokumentumokat tudjanak kiállítani a bevándorlóknak, melyekkel legálisan visszaküldhetik abba az országba, ahonnan származnak. A Delfi hírportál értesülései szerint Vilnius már felvette a kapcsolatot a bagdadi kormánnyal. Litvániának 1070 kilométer hosszú schengeni határa van, amely egyúttal az Európai Unió külső határa. Ezen belül a leghosszabb a Belarusszal közös, 679 kilométeres határszakasz. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken litvániai látogatásán támogatást ígért Vilniusnak határai ellenőrzéséhez.

Lukasenka állhat a migránsválság hátterében

A litván kormány rendkívüli állapotot hirdetett pénteken az egyre növekvő létszámú, Belaruszból érkező migránsok miatt. Ingrida Šimonytė miniszterelnök azonban óvott a helyzet túldramatizálásától, szerinte elsősorban a logisztika területén hozandó intézkedések miatt van szükség a rendelkezésre. A kormányfő néhány héttel ezelőtt azzal vádolta Belaruszt, hogy az illegális bevándorlás hirtelen fokozódásának hátterében Aljakszandr Lukasenka áll, aki május 26-án arról tájékoztatta a minszki parlamentet, hogy a brüsszeli szankciókra válaszul nem fogja megakadályozni az illegális bevándorlók határátlépését. Pár nappal ezelőtt pedig azt közölte a belarusz elnök, hogy az afgán menedékkérőket sem fogják feltartóztatni, miután lefoglaltak egy robbanóanyaggal megrakott, Litvániából származó drónt. „A brüsszeli szankciók eredményeként Belarusznak se pénze, se ereje nincs a migránsok feltartóztatására” – fogalmazott Lukasenka.