Rekordszámú migráns érkezett illegálisan Nagy-Britanniába

Miközben a brit kormány évtizedek óta nem látott szigort helyezett kilátásba az illegális migráció megakadályozására, a La Manche csatornán érkező bevándorlók száma új napi rekordot döntött. Ugyan a probléma megoldása egyre sürgetőbb, az ellenzéki Munkáspárt útját állná az új bevándorlásellenes törvénynek. A drasztikus intézkedéseknek ráadásul már a kormánypártban is ellenzője akadt Theresa May korábbi miniszterelnök személyében.

2021. 07. 21. 5:55
null
Dungeness, 2021. július 19. Gumicsónakon érkezett illegális bevándorlók szállnak partra az angliai Kent grófságban fekvõ Dungenessben 2021. július 19-én. A migránsokat határõrök késõbb elszállították a színhelyrõl. MTI/AP/PA/Gareth Fuller Fotó: Gareth Fuller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 430 illegális bevándorló kelt át hétfőn a La Manche csatornán Nagy-Britanniába, ami újabb napi rekordot jelent – közölte a brit belügyminisztérium. Legutóbb 2020 szeptemberében jegyeztek fel ehhez hasonlóan magas számot, akkor 416 menedékkérő érte el az Egyesült Királyság partjait. A hétfői átkelések során csak az angliai Kent partvidékére mintegy ötven migráns érkezett egy gumicsónakban, feltehetőleg Franciaország északi részéből vagy Belgiumból indult útnak. A csoport tagjai között nők és gyerekek is voltak, akik annak ellenére is megtették az utat, hogy a Nagy-Britanniát a kontinenstől elválasztó tengerszoros a világ egyik legnagyobb forgalmú hajózóútvonala és az átkelés rendkívül veszélyes.

Gumicsónakon érkezett illegális bevándorlók ujjonganak partra szállásukkor az angliai Kent grófságban fekvő Dungenessben 2021. július 19-én
Fotó: MTI/AP/PA/Gareth Fuller

A nyáron egyre többen kelnek át az Egyesült Királyságba, vasárnap 241 migráns érkezéséről számoltak be. Az új adatokkal együtt ebben az évben eddig közel nyolcezer bevándorló jutott el a brit partokra, összesen mintegy 345 hajón. Ez pedig azt jelenti, hogy az illegális migrációt egyelőre még a kormány szigorú törvényjavaslata sem tudta ellehetetleníteni. Márpedig a brit parlament által a napokban vitatott tervezet alapján a korábbi hat hónap helyett akár négy év börtönbüntetéssel is sújthatják az Egyesült Királyságba illegálisan érkező bevándorlókat.

– Elfogadhatatlan mértékben nő a veszélyes átkelések száma a csatornán az Európában tapasztalt migrációs hullám miatt. A menekülteknek az első biztonságos országban kellene menedékjogot kérniük, ahelyett, hogy életüket kockáztatnák a veszélyes átkelésekkel

– nyilatkozta Dan O’Mahoney, a csatorna biztonságát felügyelő kormánytisztviselő.

Dan O’Mahoney elmondta azt is: a kormány folytatni fogja az illegális átkelések mögött álló bűnözők üldözését is. Az új törvény értelmében az embercsempészeket akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik a korábban maximálisan kiszabható 14 év helyett.

– A törvény megvédené az emberéleteket és megtörné az illegális bevándorlást

– tette hozzá a kormánytisztviselő.

Ebben az évben eddig közel nyolcezer bevándorló jutott el a brit partokra
Fotó: MTI/AP/PA/Gareth Fuller

A menekültügyi rendszer drasztikus átdolgozásának ugyanakkor számos bírálója is akad, az ellenzéki Munkáspárt minden erejével igyekszik megakadályozni a törvény bevezetését.

– Ez az egész egy politikai színjáték a belügyminisztérium részéről, még csak tettetni sem próbálják, hogy valóban foglalkoznának a problémával, és egy biztonságos, igazságos és hatékony rendszert alakítanának ki – fogalmazott Bella Sankey, munkáspárti politikus.

A brit parlament hétfői ülésén ráadásul már Theresa May korábbi konzervatív párti brit miniszterelnök is kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a kormány ausztrál mintára egy harmadik országban kialakított menekülttáborba küldené a nem hivatalos úton érkezőket kérelmük elbírálásáig.

A brit sajtó értesülései szerint az Egyesült Királyság azt is fontolóra vette, hogy Dániával közös menekültügyi befogadótábort alakítson ki Ruandában.

– Nem szabad azt az üzenetet közvetítenünk, hogy automatikusan bűnözőnek tituláljuk azokat az embereket, akik üldöztetés elől menekülnek az Egyesült Királyságba – jelentette ki határozottan a konzervatív párti politikus.

Theresa May egykori brit miniszterelnök is felszólalt a menekültügyi törvénytervezet ellen
Fotó: Reuters

Priti Patel brit belügyminiszter ezzel szemben már többször hangoztatta, hogy azok a menedékkérők, akik üldöztetés vagy erőszak elől menekülnek el hazájukból – például Iránból vagy Szíriából –, és törvényes megoldást választanak arra, hogy bejussanak az Egyesült Királyságba, jogosultak lesznek rá, hogy korlátlan ideig az országban maradjanak.

– Az Egyesült Királyság szívesen látja mindazokat, akik biztonságos és legális úton érkeznek az országba, de meg kell akadályoznunk a rendszerrel való visszaélést

– fejtette ki Priti Patel.

– A törvény megadja azt, amire a britek szavaztak, visszavesszük a kontrollt a határaink felett. A törvény tisztességes, de kemény – tette hozzá.

Ahogyan korábban lapunk megírta: a Pew Research Center 2019-es tanulmánya szerint az Egyesült Királyságban 2017-ben 800 ezer és 1,2 millió között valószínűsítették az országban engedély nélkül, illegálisan tartózkodók számát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.