Ki a tálibok rejtélyes emírje?

Hibatullah Ahundzada sosem jelenik meg a nyilvánosság előtt.

2021. 08. 31. 6:10
Hibatullah Ahundzada, a tálibok vezetője. Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afganisztáni Iszlám Emírségnek nevezték el a tálibok országukat, de vajon ki az emír? Habár kedden az utolsó külföldi katona is távozik, a tálibok legfőbb vezetője, Hibatullah Ahundzada még mindig nem hallatott magáról. 

Hamarosan láthatjátok, ha Isten is úgy akarja. Kandahárban van, mindig is ott élt

– válaszolta a tálibok szóvivője az azt firtató kérdésre, vajon mikor lép nyilvánosság elé rejtélyes vezérük. 

Hibatullah Ahundzadáról ugyanis keveset tudni. Nagyon még azt sem, hogy néz ki; egyetlen fotót közöltek róla. Nyilvánosság előtt sosem mutatkozik, vendégeket alig fogad, évente csupán a muszlim ünnepekkor üzen híveinek. Mire föl a nagy titokzatosság? Egyrészt biztonsági okokból. A tálibok vezetőjének lenni nem életbiztosítás: a mozgalom alapítója, Omar molla évekig tartó bujkálás után, valamikor az ötvenes éveiben halt meg 2013-ban. Egyes hírek szerint tuberkulózis végzett vele, más források szerint nem természetes halált halt, mindenesetre elvesztését a tálibok még két évig tagadták.

Utódja Manszúr molla lett, de sokáig nem gyakorolhatta hatalmát, a következő évben egy amerikai dróncsapás végzett vele Pakisztánban. Őt akaratának megfelelően helyettese, Hibatullah Ahundzada követte a mozgalom élén. Ugyan ő nem szerepel az Egyesült Államok legkeresettebb terroristáinak listáján – szemben például helyettesével, Sziradzsuddin Hakkánival, akinek tízmillió dolláros vérdíj van kitűzve a fejére –, ám ettől még könnyen egy amerikai drón célkeresztjében találhatja magát.

Fotó: Rewards for Justice

A nyilvánosság kerülésének másik oka, hogy a tálib vezetők hagyományosan visszavonultan élnek. Omar molla magát elsősorban az iszlám szolgájának tekintette, a külvilággal közvetlen emberein és írásos parancsain keresztül érintkezett. Fontos különbség, hogy míg az Iszlám Állam önjelölt kalifái egyenesen Mohamed próféta leszármazottainak, és a világ összes muszlima urainak tekintik magukat, addig a táliboknak nincs efféle célkitűzésük. Kérdéses vezérük szerepe is: amennyit egyelőre tudni lehet, a mozgalom egy 12 fős tanáccsal képzeli el Afganisztán irányítását, amelynek élén Hibatullah Ahundzada állna.

Márpedig ő inkább a vallás embere, mint a politikáé vagy a háborúé.

A mozgalom alapítóinak generációjához tartozik, fegyvert ragadott már a szovjetek ellen is, de kevésbé a harcmezőkön, mint inkább az iszlám jogban kamatoztatta tudását. Később a tálib uralom alatt bíróként tevékenykedett, a mozgalom élén is főként vallási parancsokkal, és nem a támadások megszervezésével foglalkozott. Nem riadt vissza a súlyos büntetésektől sem, a gyilkosokat és házasságtörőket nyilvános kivégzéssel, a tolvajokat kezük levágásával büntette. Megválasztása után az al-Kaida is támogatásáról biztosította, az igazhitűek valódi vezetőjének nevezte.

Borítókép: Hibatullah Ahundzada, a tálibok vezetője. Forrás: Wikipedia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.