Csak útlevéllel utazhatnak Nagy-Britanniába az uniós állampolgárok

Egy új felmérés szerint a britek többsége elégedetlen az ország brexit utáni helyzetével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Politico2021. 10. 01. 11:37
null
A külföldi út után kötelező karantén ideje alatt nem jár táppénz, mert nem számít keresőképtelennek az alkalmazott Fotó: Matt Dunham Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem Nagy-Britanniában élnek. A Nagy-Britanniában törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak az országba.

A brit belügyminisztérium pénteken ismertetett tájékoztatójában leszögezi: a személyi igazolványok azon személyazonosító okmányok közé tartoznak, amelyekkel a brit határrendészeti hatóság tapasztalatai szerint a legtöbb visszaélést elkövetik. A tárca szerint a brit határellenőrzési pontokon tavaly felfedezett hamis személyazonossági dokumentumoknak csaknem a fele az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban készült. A személyi igazolványok nagy-britanniai beutazási használatát péntektől megszüntető szabálymódosítás ennek az országcsoportnak az állampolgáraira egyformán vonatkozik.

A brit belügyminisztérium pénteki állásfoglalása szerint a személyi igazolványokkal könnyedén visszaélhetnek olyanok, akik illegálisan akarnak beutazni Nagy-Britanniába.

Azzal, hogy a brit határrendészeti hatóságok péntektől nem fogadják el ezeket a személyazonosító okmányokat, lehetővé válik a brit kormány számára annak megakadályozása, hogy a szervezett bűnözői csoportok és az illegális bevándorlók törvényellenesen beutazhassanak e dokumentumok felhasználásával – áll a londoni belügyi tárca közleményében. 

A minisztérium szerint a személyi igazolványokról közismert, hogy utazási okmányként nem biztonságosak, mivel még mindig vannak köztük olyanok, amelyek nem tartalmaznak biometrikus adatokat. Mindemellett a személyi igazolványokkal nehezebb a büntetett előéletűekről összeállított adatbázisok ellenőrzése, mint az útlevelekkel. Jóllehet az Európai Unióban már folyamatban van a személyi igazolványok új biztonsági szabványainak meghonosítása, még 5-10 évig forgalomban lesznek olyan igazolványok is, amelyek nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak, és ezeket az okmányokat könnyebb hamisítani, mint az útleveleket – áll a brit belügyminisztérium pénteki állásfoglalásában. A tárca ugyanakkor megerősíti, hogy 

azok az EU-állampolgárok, akik törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában, legalább 2025-ig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz, mivel a brit kormány elkötelezte magát a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok megszerzett jogosultságainak megvédése mellett. 

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – kell folyamodniuk. A brit belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6 159 800-an adtak be letelepedési kérelmet.

A tárca statisztikája szerint meghaladta a 155 ezret azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért folyamodtak.

Elégedetlenek a brexittel a britek. A YouGov közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből kiderül: a nagy-britanniai állampolgárok többsége, 53 százaléka gondolja úgy, hogy nem alakul jól az ország sorsa az európai uniós kilépés után. Közülük 32 százalék borzasztónak véli a helyzetet, 21 százalékuk pedig egy fokkal kevésbé negatívan ítéli meg az állapotokat, de ugyancsak rossznak. A válaszadók mindössze 18 százaléka látja pozitív színben az országot a brexit után, míg 21 százalékuk szerint nem is javultak, de nem is romlottak a körülmények. A YouGov idén júliusban hasonló felmérést végzett, amelynek eredményei szerint még csupán a lakosok 38 százaléka fejezett ki elégedetlenséget, szemben a britek 25 százalékával, akik elégedettségről számoltak be. Nagy-Britannia növekvő pesszimizmusához többek között a brexit miatt kialakult sofőr- és benzinhiány is hozzájárult, amely az elmúlt napokban pánikvásárlást keltett a lakosság körében. (K. K. T.)

Borítókép: A londoni Heathrow repülőtér. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.