Kártérítést fizetnek az amerikaiak az afgán civilek haláláért

Elismerték, hogy tragikus hiba miatt terroristák helyett tíz civillel végeztek.

2021. 10. 16. 16:03
null
Kabul, 2021. augusztus 29. A pusztts nyomait nzik emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetkzi Repltr kzelben trtnt raktabecsapds helysznn 2021. augusztus 29-n. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte tragikus hibáját és kártérítést ajánlott fel az áldozatok hozzátartozóinak az Egyesült Államok azután az augusztusi dróncsapás után, melyben terroristák helyett valójában tíz civillel, köztük hét gyermekkel végeztek. A Pentagon azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összegről van szó, ugyanakkor annak a lehetőségeit is vizsgálják, hogy az érintetettek az Egyesült Államokban kapjanak menedéket. Már ha egyáltalán kérnek belőle.

Senki nem kárpótolhat minket. Ha a világ összes pénzét odaadják, az sem lenne elég 

– nyilatkozta az orosz RT-nek az egyik meggyilkolt kétéves kislány édesapja.

Az amerikaiak leghosszabb háborújának egyik utolsó légicsapásában az első, hivatalos tájékoztatás szerint az Iszlám Állam egyik terroristájával végeztek, aki Kabulban öngyilkos merényletre készült. Ehhez képest a The New York Times helyszíni vizsgálatok, interjúk, biztonsági kamerák felvételei és műholdképek elemzése alapján arra a megállapításra jutott hogy

az amerikai rakéta egy afgán segélymunkás, és az üdvözlésére siető legalább tíz ember, köztük hét gyermek életét oltotta ki.

Nyomozásuk alapján az áldozat, Zemari Ahmadi 14 éve dolgozott egy élelmezéssel foglalkozó amerikai segélyszervezetnél, és napja teljesen átlagos munkával telt. Kollégáit fuvarozta, a „gyanús csomagok” pedig, melyeket autójába pakolt, valójában vizeskannák voltak, melyeket családjának vitt. A férfi állítólag már amerikai vízumot is kérvényezett, el akarta hagyni az országot. Rokonai is azt nyilatkozták, hazugság, hogy bármi köze lett volna a terrorszervezethez.

A következtetéseket rövid tagadás után később a Pentagon vizsgálatai is megerősítették. Pedig meglehetősen ritka, hogy az amerikaiak elismerjék hibájukat, 2020-ban például mindössze 23 civil haláláért vállalták a felelősséget. A panaszok túlnyomó többségének nem is adnak helyt, tavaly Afganisztánban például 165 jelentésből mindössze hét esetben találták igazoltnak, hogy amerikai katonákat terhel a felelősség a civilek bántódásáért.

Az pedig még ritkább, hogy kárpótlást is fizessenek, és az áldozatok akkor sem számíthatnak túl nagy összegre. 

Az RT szerint egy apa, akinek 12 éves lánya egy 2051-ös kunduzi csapásban veszett oda, mindössze 6000 dollárt (1,8 millió forintot) kapott.

Borítókép: A tévedésből kilőtt fehér furgon romjai. Forrás: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.