Morawiecki szerint minden közvetlen tárgyalás Lukasenkát legitimálja

A lengyel kormányfő kijelentette azt is: óva int a migránsok Németországba szállításától.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 18. 18:49
null
Grodno, 2021. november 15. Az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 14-n. Az Eurpai Uni klgyminiszterei november 15-n jabb szankcikat hatrozhatnak el a fehrorosz vezets ellen, amirt felttelezsek szerint az orszgba csbtjk a migrnsokat, hogy onnan Lengyelorszg s az Eurpai Uni terletre menjenek t illeglisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden, Aljakszandr Lukasenkával folytatott közvetlen tárgyalás a fehérorosz elnök legitimálását szolgálja

− kommentálta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a leköszönő német kancellár, Angela Merkel által e héten tett lépéseket.

Morawiecki egy vidéki sajtóértekezleten újságíróknak nyilatkozott a lengyel–belarusz határon kialakult migránsválság lehetséges megoldásairól. A kormánya által ez ügyben folytatott diplomácia offenzíva kapcsán közölte: csütörtökön Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel, valamint a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével, Maszrúr Barzánival tárgyalt a migránsokat Belaruszba szállító légi járatok leállításáról.

Annak kapcsán, hogy a lengyel–belarusz határhelyzetről Merkel hétfőn és szerdán telefonon egyeztetett Lukasenkával, Morawiecki leszögezte: tisztában kell lenni azzal, hogy minden közvetlen tárgyalás Lukasenkának kedvez, legitimálja a rezsimjét. Ezzel megerősítette a több lengyel politikai vezető által is e héten megfogalmazott álláspontot. Annak kapcsán, hogy a belarusz elnök szóvivője szerint Merkel szerdán elfogadta: uniós szinten vitassák meg Lukasenka azon javaslatát, miszerint az Európai Unió alakítson ki humanitárius folyosót kétezer, Belaruszban tartózkodó migráns számára, Morawiecki leszögezte: nem ismeri részletesen a megbeszélteket. Aláhúzta egyúttal, hogy óva int a migránsok Németországba szállításától.

Természetesen, Németországra tartozik, ha repülőgépeket küld, és bárkit nyugatra szállít egy másik állam területéről

− jegyezte meg, hozzátéve: minden ilyen lépés bátorítaná Lukasenkát, és „hiú reményt ébresztene az embercsempészekben is afelől, hogy tevékenységük hatékony lehet”.

Beszámolt arról a telefonbeszélgetésről is, amelyet előző nap ő folytatott Merkellel. Ennek során aláhúzta: semmilyen, Lengyelországot érintő megállapodást nem lehet kötni a varsói kormány hozzájárulása nélkül. 

Semmi rólunk, nélkülünk

− jelentette ki, hozzátéve: a német kancellár elfogadta ezt az álláspontot.

A lengyel kormányfő szerint szolidáris és határozott politikával, valamint az uniós határok védelmével el kell érni a migránsok hazatérését Belaruszból. Felajánlotta a lengyel részvételt a hazaszállító járatok finanszírozásában.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a belarusz Grodno környékén 2021. november 14-én. Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.