Amerikai össztűz zúdult Lengyelországra egy hírtévé miatt

Az új amerikai nagykövet érkezése nem sok jóval kecsegtet a kétoldalú kapcsolatokat illetően.

2021. 12. 19. 15:30
TVN24 News Channel In Poland
A microphone of TVN24 news channel is seen in Krakow, Poland on July 9th, 2021. The ruling right-wing Law and Justice (PIS) party have unexpectedly proposed a draft bill that would change Poland's media law and ban non-European ownership. Proposed changes may be aimed at the U.S. company Discovery Inc., owner of the TVN broadcaster and its TVN24 news channel that has exposesd alleged irregularities and scandals within the government. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai össztűz zúdult a lengyel kormányra, miután pénteken a lengyel parlament alsóháza, a szejm változatlanul hagyta a még nyáron megszavazott, majd az ellenzéki vezetésű szenátus által megvétózott, a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítást.

Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a törvénynek az a passzusa, amely aláássa a szólásszabadságot, gyengíti a sajtószabadságot és csökkenti a külföldi befektetők Lengyelországba vetett bizalmát

– hangoztatta Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Aggályainak adott hangot Bix Aliu, a varsói amerikai nagykövetség ügyvivője is, aki felszólította Andrzej Duda lengyel államfőt: korábbi ígéretéhez híven utasítsa el a törvény aláírását.

Az Egyesült Államok felháborodását az váltotta ki, hogy az új törvény értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot. Márpedig a konzervatív lengyel kormányt keményen bíráló egyik legnépszerűbb ellenzéki tévécsatornának, a TVN24-nek az amerikai Discovery társaság a tulajdonosa.

A kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) azzal érvel, hogy elsősorban az orosz és kínai befolyásszerzést akarja megakadályozni, a nyugati liberális körök azonban az ellenzéki hangok elhallgattatásának szándékát vélik felfedezni a kormány lépései mögött.

Az Európán kívüli külföldi vállalatokat ugyan a korábbi törvények is korlátozták a lengyel médiapiacon, a Discovery ezeket úgy kerülte meg, hogy a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve. A varsói kormány ennek az állapotnak vetne most véget az új jogszabállyal.

A Discovery a szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak minősítette az új előírásokat. Věra Jourová, a lengyel és magyar kormánnyal mindig kritikus európai bizottsági alelnök is megszólalt az ügyben. Szerinte a lengyel lépés rossz üzenet a lengyelországi jogállamisági és demokratikus értékek szempontjából, s Brüsszel azonnal cselekedni fog, ha megállapítja, hogy a lengyel törvény nincs összhangban az uniós szabályokkal.

Ez nemcsak egy sötét nap, hanem hat sötét év a lengyel demokráciában

– aggodalmaskodott Donald Tusk volt miniszterelnök is, a lengyel ellenzék vezetője, utalva arra, hogy a Jog és Igazságosság hat éve került a hatalomba.

A PiS-ellenes tévénézőknek persze senki sem fogja elmondani, hogy nem szűnik meg a TVN

 – reagált ironikus hangvételű véleménycikkében a kormánypárti Wpolityce hírportál, felhívva a figyelmet arra: a kormány csupán egy tisztességtelen gyakorlatot szüntetett meg, a Discovery ugyanis csak színlelte, hogy a hírcsatorna Európában van bejegyezve, „egy holland repülőtér üres takarítószertárát bérelte ki, hogy elhitesse, irodájuk nem Amerikában van”. Joanna Lichocka PiS-képviselő is tudatta: az új jogszabály megfelel az uniós előírásoknak, ráadásul hasonló törvénykezés van érvényben más uniós tagállamokban.

Ugyanezt a megoldást alkalmazza Németország, Ausztria és Franciaország, ezekben az országokban mégsem állítja senki, hogy a kormány megpróbálja aláásni a kapcsolatokat az EU-tagállamokkal és az Egyesült Államokkal

– hangsúlyozta még a nyáron Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. A Discovery pénteki közleményében ugyanis azt vetette Varsó szemére, hogy a jogszabály Lengyelország legnagyobb és legfontosabb szövetségese ellen irányul, hiszen a lengyel biztonság és a lengyel gazdaság zömében az Egyesült Államokra támaszkodik.

A washingtoni kongresszusban demokrata és republikánus párti képviselők is közös nyilatkozatot terveznek kiadni az ügyben, s bár Lengyelország történelmileg az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségese, az új amerikai nagykövet érkezése nem sok jóval kecsegtet a kétoldalú kapcsolatokat illetően. A washingtoni szenátus szombaton hagyta jóvá a lengyel származású Mark Brzezinski, a néhai Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó fiának a kinevezését a varsói nagyköveti posztra. A PAP lengyel hírügynökség beszámolója szerint

meghallgatásán a demokrata és republikánus párti szenátorok is helyeselték azon szavait, hogy ügyelni fog a demokratikus értékek betartatására Lengyelországban.

Az amerikai bírálatok egyébként azért keltenek visszatetszést Lengyelországban, mert az amerikai médiaszabályozás szerint nem kaphat médiaszolgáltatási engedélyt olyan vállalat, amelyben több mint 25 százalékos a külföldi részesedés. 2013 óta annyiban változott a jogszabály, hogy a 25 százalék feletti arány megengedhető abban az esetben, ha az a közérdeket szolgálja, s a külföldi tulajdonosok nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra.

Borítókép: A TVN24 ellenzéki hírcsatorna mikrofonját tartja maga előtt egy újságíró. (Fotó: AFP/Beata Zawrzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.