Az oltásellenesekkel harcol Varsó

Számos közép-európai országhoz hasonlóan Lengyelország is a koronavírus elleni alacsony átoltottsági aránnyal küszködik, ezért első körben az egészségügyi dolgozóknak tették kötelezővé a védőoltást. A vakcináció és a korlátozások kérdésköre erősen megosztja a társadalmat.

2021. 12. 28. 5:52
null
Zakopane, 2021. február 17. Turisták a lengyel Tátrában fekvõ üdülõhelyen, Zakopanéban 2021. február 17-én. Február 15-tõl egyelõre a hónap végéig újra kinyithattak a szállodák Lengyelországban, mert a koronavírus-járvány enyhülése lehetõvá tette a korlátozások feloldását. MTI/PAP/Grzegorz Momot Fotó: Grzegorz Momot
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusabb intézkedéseket kell életbe léptetnünk, mert a múlt héten bevezetett lépések nem hozták el a várt eredményt – jelentette ki néhány nappal ezelőtt Adam Niedzielski. A lengyel egészségügyi miniszter így indokolta meg, miért teszik kötelezővé március elsejéig a koronavírus elleni oltás felvételét az egészségügyi dolgozóknak, a gyógyszerészeknek és az orvostanhallgatóknak, vagyis azoknak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a fertőzöttekkel. 

Lengyelországban már lecsengőben van a koronavírus-járvány negyedik hulláma, csökken a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is, ám a kórban elhunytak száma még mindig elég magas, múlt pénteken például 775 halottak jegyeztek fel egyetlen nap alatt. Ráadásul Lengyelországban is megjelent már a koronavírus omikron nevű variánsa. Adam Niedzielski szerint a fertőzőbb mutáció miatt január végén egy ötödik járványhullám indulhat el.

A december közepétől életbe lépett korlátozások közül elsősorban az általános és középiskolások otthon maradása, távoktatása (január 9-ig) az, ami szakértők szerint leginkább csökkentette az aktív fertőzöttek számát. Emellett az éttermek, a szállodák, a mozik, a színházak, a sportlétesítmények és a templomok maximális lehetséges foglaltságát 30 százalékra csökkentették, ezenfelül csak beoltottakat fogadhatnak. A tömegközlekedési eszközök telítettsége 75 százalékos lehet. 

A járvány elleni hatékony védekezés azonban elsősorban az oltási arány növekedésén múlik, a múlt pénteken meghalt 775 ember 73 százaléka volt beoltatlan.

A sokkoló esetek sem ösztönzik a vakcinaszkeptikusokat arra, hogy beadassák maguknak az oltást. A kormány az egészségügyi dolgozók után a tanároknak és a rendvédelmi erőknek is oltási kötelezettséget írhat elő. A múlt hét óta pedig az 5 és 11 éves életkor közöttiek is megkaphatják a vakcinát.

– Sajnos nagyon sok az oltásellenes, mindenkinek az ismeretségi körében vannak ilyen emberek. Elhiszik az interneten terjedő összeesküvés-elméleteket. A fiatalok közül sokan azt hiszik, immunisak a koronavírussal szemben

– mondta lapunknak a Varsóban élő Piotr. A 60-as éveiben járó férfi szerint aggasztó a halálesetek magas száma, de sokan tartanak az omikrontól is. Eközben azonban mindenki úgy viselkedik az utcán és az üzletekben, mintha nem lenne járvány: nem tartják egymás között a távolságot, nem viselnek maszkot.

Az oltásokkal kapcsolatos társadalmi megosztottságot jól szemlélteti egy november végén készült felmérés is: a megkérdezettek 55 százaléka vélekedett úgy, hogy a beoltatlanoknak külön korlátozásokat kellene bevezetni, a válaszadók 40 százaléka ellenezte ezt a felvetést. Különösen magas az elutasítottság az ellenzéki radikális jobboldali Konföderáció nevű pártszövetség híveinek körében. A Konföderáció országos támogatottsága 10 százalék körüli.

A kormánypárton belül sincs teljes egyetértés az oltási kötelezettséget illetően.

Adam Niedzielski szerint nem szabad felhergelni az embereket, hiszen a Hollandiában látottakhoz hasonló erőszakos tüntetések törhetnek ki Lengyelországban. Andrzej Duda pedig – noha magának beadatta a vakcinát – arra figyelmeztetett: nem kényszeríthetik az oltás felvételére az embereket, mert az sérti a személyes szabadságukat. Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság vezető kormánypárt elnöke szerint azonban járvány idején nem számítanak a „nagyon önző” emberek egyéni szabadságjogai.

Borítókép: Turisták a lengyel Tátrában fekvő üdülőhelyen, Zakopanéban 2021. február 17-én. (Fotó: MTI/PAP/Grzegorz Momot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.