időjárás 12°C Magdolna 2022. május 29.
logo

Késésben az atomenergia zöld címkéje

Magyar Nemzet
2021.12.20. 13:15 2021.12.20. 14:48
Késésben az atomenergia zöld címkéje

A legfrissebb hírek szerint az Európai Bizottság csak január közepén ismerteti az energetikai taxonómia-rendelettervezetet, amely az atomenergiát és a földgázt is fenntarthatóvá minősítené, bevonva őket az unió zöldfinanszírozási rendszerébe. Az új időpontot Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szellőztette meg egy hétvégi lapinterjúban, ismét az energiaforrások mellett érvelve. „Az atomenergia és a földgáz segíthetnek bennünket a klímacéljaink elérésében” – érvelt a francia biztos. Az eredeti tervek szerint az uniós bizottság már a héten előállt volna a javaslatcsomaggal, de az úgynevezett taxonómiarendelet ügye, főként az atomenergia zölddé nyilvánításának kérdése az állam - és kormányfők múlt heti csúcsértekezletén túlságosan megosztónak bizonyult. A brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján csak annyit közölt, hogy

év végéig előrelépés történik majd a taxonómiát illetően, ám azt nem erősítették meg, hogy ez a nukleáris energia és a földgáz besorolásáról szóló hivatalos döntést jelenti-e.

 Írtunk róla: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt heti csúcstalálkozót követően az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszert (ETS), valamint a készülő taxonómiaszabályozást nevezte meg olyannyira vitás ügyekként, hogy azokról az országvezetők következtetéseket sem fogadtak az EU-értekezleten. Az ügyben két ellenlábas, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz, Németország nemrég beiktatott kancellárja közös sajtótájékoztatójukon arra tettek ígéretet, hogy mielőbb kompromisszumos megoldást találnak. Macron szerint mindenesetre leegyszerűsítő azt mondani, hogy francia–német vitáról lenne szó. – A különböző európai országokban különböző energiamodelleket látunk. Nem lehet más a cél, mint egy olyan taxonómia, ami az iparpolitikánk előmozdítását, illetve a gazdaságaink karbonmentesítését segíti – mondta a francia elnök, aki alig egy hónapja, hogy atomreaktorok építéséről tett bejelentést. Emlékezetes az is, hogy Franciaország és Magyarország részvételével összesen hét uniós tagállam még márciusban kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy az atomenergia szerepet kapjon az EU nagyívű klímaprogramjában. 

Uniós források szerint az új –  az atommal szemben rendkívül kritikus Zöldeket is soraiban tudó –  német kormány e sorok írásakor is azon dolgozik, hogy az uniós rendeletet otthon is „eladhatóvá” tegye. Annalena Baerbock Zöldpárti német külügyminiszter első hivatalos munkaútján, épp Párizsban nemrég kijelentette: Berlin következetesen ellenezni fogja a franciák törekvését, hogy a nukleáris alapú áramtermelést uniós szinten fenntarthatóvá minősítsék. A lapokat jócskán megkeveri, hogy a jogszabályalkotásért felelős Európai Bizottság ugyancsak német elnöke, Ursula von der Leyen az elmúlt időszakban maga is következetesen az atomenergia és a gáz mellett foglalt állást – a megújuló energiaforrások használata mellett.