Macron: Orbán ellenfél, de európai partner

A schengeni övezet reformjára készül a francia elnök a januárban kezdődő soros EU-elnöksége alatt.

2021. 12. 09. 19:52
Signing of the Quirinal Treaty between Italy and France in Rome
epa09604704 A handout photo made available by Italian government press office shows French President Emmanuel Macron and Italian Prime Minister Mario Draghi (not pictured) during a press conference at Villa Madama in Rome, Italy, 26 November 2021, after signing of the Quirinal Treaty between Italy and France. EPA/FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: FILIPPO ATTILI / ITALIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE / HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió januárban kezdődő francia soros elnöksége az „európai stratégiai szuverenitás” meghatározását és egy, a határait ellenőrizni képes Európa létrehozását javasolja 

– jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő a francia soros elnökség prioritásairól tartott sajtótájékoztatóján. A köztársasági elnök egyórás beszéde után még egy órán át újságírói kérdésekre is válaszolt.

Az eseményen az elnök úgy fogalmazott: 

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a január 1-jétől június 30-ig tartó elnökség célját, az mondanám, hogy a határainkon belül együttműködő Európáról át kell térnünk egy, a világban erős, teljesen szuverén, a választásaiban szabad és a sorsát kézben tartó Európára. 

Emmanuel Macron a prioritások közül mindenekelőtt a schengeni övezet reformját említette meg. Úgy fogalmazott: – A menedékjoggal történő visszaélés elkerülése érdekében olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni a határait. Majd hozzátette: ehhez Franciaország „Schengen politikai irányításának” a létrehozását javasolja az illetékes tagállami miniszterek rendszeres egyeztetésével, valamint olyan „szolidaritási támogatási mechanizmus” életbe léptetését, amely a Frontex bevonásával vészhelyzetben automatikusan segítséget nyújt egy tagállamnak a határai megvédéséhez.

Emmanuel Macron budapesti útjáról, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel és a V4-ek kormányfőivel való jövő hétfői találkozójáról újságírói kérdésre úgy válaszolt: 

a magyar kormányfő ugyan a politikai ellenfele, de egyben európai partnere is. 

Mint fogalmazott: – Bár lehetnek komoly nézeteltéréseink és vannak is, de az elkövetkező hónapokban az a kötelességünk, hogy lehetővé tegyük Európa előrehaladását – tette hozzá a köztársasági elnök, kifejezve reményét, hogy kompromisszumokat találnak a 27 tagországgal olyan témákban, mint például a szuverenitás.

Beszédében a francia elnök a maastrichti kritériumok által meghatározott költségvetési keretrendszer újragondolását javasolta. Hangsúlyozta azt is, hogy jól fizető munkahelyeket akar teremteni Európában, és kollektív erőfeszítésekre szólított fel a foglalkoztatás területén a munkanélküliség elleni küzdelem és a szociális modellek harmonizálása érdekében. Mint mondta, „az európai humanizmus nagy pillanatává” szeretné tenni ezt az elnökséget.

Borítókép: Az olasz kormány sajtóirodája által közzétett fotón Emmanuel Macron francia elnök a római Villa Madamában tartott sajtótájékoztatón 2021. november 26-án (Fotó: EPA/Filippo Attili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.