Orbán Viktor szerint kihívás lesz együttműködni a Scholz-kormánnyal

A miniszterelnök úgy véli, a 2015-ös migrációs válság volt a fordulópont a magyar–német kapcsolatokban.

Magyar Nemzet
Forrás: Bild2021. 12. 08. 16:47
Orbán Viktor Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild napilap weboldalán megjelent véleménycikkében búcsúztatta Angela Merkelt. Mint fogalmazott, a kancellár távozása a „közép-európai politikai életet is megváltoztatja”. A kormányfő felidézte, Angela Merkellel 2010-ben közösen irányították a helyreállítást a pénzügyi válság után, együtt harcoltak az Európai Unió kohéziójáért, azonban az orosz–ukrán háború kirobbanását már nem tudták megakadályozni. Orbán Viktor szerint a 2015-ös migrációs válság jelentette a fordulópontot a magyar–német kapcsolatban:

A 2015-ös migrációs válsággal egységünk is megbomlott

– fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy komoly kihívással kellett szembenézniük.

Hozzátette: „ez azért vált Rubiconná, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó és hazaszeretet nélkül nincs egységes érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak” – írta Orbán Viktor.

Mi, magyarok megértettük, hogy a migráció a németek számára nem probléma, hanem természetesnek veszik. Ez a nézet azonban gyengíti az európai egységet

– mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: az együttműködés újraélesztése hatalmas erőfeszítéseket fog igényelni, hiszen az új baloldali–liberális kormány álláspontja számos ponton eltér azoktól, amiket Magyarország képvisel.

Orbán Viktor arról is beszámolt levelében, hogy Angela Merkel 16 éven át tartó kancellári szerepvállalása alatt hiányolta az egyértelmű válaszokat a jelenkor kérdéseire. „Egy dolog biztos: a kétértelműség, a homályos politikai célkitűzések és a magát sodródni hagyó világ véget ért” – írta a miniszterelnök. A kormányfő azzal zárta gondolatait, hogy a német és a magyar népet sokkal szorosabb kötelék fűzi egymáshoz, mint más népek esetében, ugyanis a németek és a magyarok voltak azok, akik soha nem álltak még háborúban.

A magyarok ütötték ki az első követ a berlini falból, és ezzel letették a szabad Európa alapkövét 1989-ben. A leendő német kormányon múlik majd, hogy az eltérő álláspontok és az egymás iránti tisztelet gazdagítani fogja vagy tehernek számít-e a színekkel teli Európában

– zárta sorait Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.