Tajvan reagált Kína Litvániát érintő lépésére

A balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a szigettel, emiatt megromlott Litvánia és Kína viszonya.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 16. 10:04
null
Vilnius, 2021. november 19. Tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján Viliniusban 2021. november 18-án. A tajvani külügyminisztérium közölte, hogy ezen a napon hivatalosan is megnyitották a Tajvan nevét viselõ képviseletet. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. A misszió elnevezését Kína júliusban a területe elleni fenyegetésként értékelte. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajvan „jóindulata jeléül” elmélyíti gazdasági kapcsolatait Litvániával – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott szerdai interjújában Hsziao Bi-kim, Tajvan washingtoni irodájának vezetője azt követően, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a szigettel, és emiatt mélypontra süllyedt Litvánia és Kína viszonya. – Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy mélyítsük a gazdasági és a technikai együttműködést Litvániával – mondta az irodavezető, azt vetve a kínai kormány szemére, hogy megfélemlítette a pekingi litván diplomáciai képviselet tagjait, akik szerdán elhagyták a kommunista országot.

Szerdán a litván nagykövetség minden tagja – 19 diplomata, külképviseleti alkalmazott és családtag – elhagyta Pekinget amiatt, hogy a két ország között a Tajvanra vonatkozó politika alakulása miatt megromlott a viszony. A litván hatóságok azt közölték szerdán, hogy konzultációra hazahívták a pekingi ügyvivőt, és a nagykövetség egyelőre Kínán kívül fog működni.

Tajvan novemberben nyitott saját jogon képviseleti irodát Vilniusban. Peking válaszul lefokozta a litván diplomáciai képviseletet, december elején pedig fennakadások voltak a litván áruk kínai vámoltatása körül. A litván kormány még tavaly novemberben határozta el, hogy támogatja azokat Tajvanon, „akik a szabadságért küzdenek”, és ezzel azonnal veszélybe sodorta addigi kapcsolatait Kínával, amely saját területének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, Tajpej Képviseleti Iroda néven működnek.

A kínai külügyminisztérium csütörtökön alaptalannak nevezte a Kínát előző nap elhagyó litván diplomaták biztonságát illető aggodalmakat. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: mondvacsináltak azok az állítások is, amelyek szerint Kína megtiltotta volna saját állampolgárainak, hogy Litvánia pekingi külképviseletén dolgozzanak. Hozzátette: a litván fél nem jelezte Peking felé, hogy aggodalmai merültek volna fel diplomatáinak biztonságát illetően. Vang arra figyelmeztette Litvániát, hogy amennyiben nem igazítja helyre a hibáit, csak „további kihívásokat állít” a kétoldalú kapcsolatok elé.

Borítókép: tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján Viliniusban 2021. november 18-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.