Trump szövetségesénél vállalt munkát Sebastian Kurz

A volt osztrák kancellár Peter Thiel milliárdos pénzügyi tanácsadó cégénél helyezkedett el.

Magyar Nemzet
2021. 12. 30. 12:21
Sebastian Kurz volt osztrák kancellár és Peter Thiel.
Sebastian Kurz és Peter Thiel. Fotó: Twitter/Sebastian Kurz Forrás: Twitter/Sebastian Kurz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderült, hol folytatja pályafutását Sebastian Kurz: sajtóértesülések szerint a visszavonult osztrák kancellár a Thiel Capital pénzügyi tanácsadó cégnél lesz „globális stratégiai menedzser”. Az amerikai vállalat Peter Thiel tulajdona, a frankfurti születésű, de a német mellett amerikai, valamint új-zélandi állampolgársággal is rendelkező üzletember az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó PayPal egyik társalapítója, a Facebook egyik első befektetője volt, továbbá számos érdekeltsége van a Szilícium-völgy más, főként technológiai vállalatában.

Vagyonát a Forbes 3,2 milliárd dollárra becsüli.

Sebastian Kurz és Peter Thiel évek óta ismerik egymást, a volt osztrák kancellár 2017-ben a müncheni biztonságpolitikai konferencián közös képet is megosztott a milliárdossal, amelyben köszönetet mondott a lehetőségért, hogy megvitathatták a digitalizáció problémáit.

A Kurier című osztrák lap arra is emlékeztetett, hogy idén az üzletember nyerte el a Frank Schirrmacher-díjat – amelyet Svájcban hoztak létre a Frankfurter Allgemeine Zeitung egykori újságíró-szerkesztőjének tiszteletére –, s eredetileg a volt kancellárt kérte fel a laudáció megtartására, ami ugyancsak jó viszonyukra utal.

Peter Thiel egyébként politikai nézeteit sem rejti véka alá; jól ismert arról, hogy jobboldali.

Az Egyesült Államokban Donald Trumpot 2016-ban 1,25 millió dollárral támogatta, továbbá más republikánus politikusok kampányához is dollármilliókkal járult hozzá, emiatt gyakran kerül a baloldali média célkeresztjébe.

Egyes meg nem erősített források egyébként úgy tudják, Sebastian Kurz 2022 februárjában kezdi a munkát, és 500 ezer eurót (185 millió forintot) tehet majd zsebre évente. Kancellárként körülbelül 316 ezer eurót vihetett haza.

Ahogy arról már korábban írtunk, a volt kancellár élvezi az apaságot, és életében más fordulat is következik: 

jövőre feleségül veszi barátnőjét, gyermeke édesanyját, Susanne Thiert, akivel 16 éve vannak együtt.

A párnak idén november 27-én született meg az első gyermeke, Konstantin. Állítólag a politikus lemondásában ez is szerepet játszott, az ifjú apuka átértékelte az életét. Lemondásakor arról is beszélt, hogy hiába volt szép a politikai élet, sokan – például a saját családja – is elhanyagolva érezhették magukat a sok munka miatt.

A mindössze 35 esztendős Sebastian Kurz elhatározása, hogy nem tér vissza a politikába, állítólag megingathatatlan.

A politikus azután mondott le októberben a kancellárságról, majd nem sokra rá az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetéséről, hogy megvádolták, hízelgő fényben feltüntető közvélemény-kutatást rendelt és jelentetett meg az Österreich című lapban, mindezt pedig közpénzből finanszírozhatták.

A Soros-szál. Osztrák sajtóértesülések szerint Sebastian Kurz a Thiel Capitalhoz tartozó Palantir Technologies nevű, adatelemzéssel foglalkozó vállalatnál helyezkedik el. A céget a világ egyik legtitokzatosabb vállalataként tartják számon, amely ügyfelei között tudhatja  a CIA-t és az FBI-t. Lapunk is szemlézte korábban a Tűzfalcsoport cikkét, amely szerint a Palantir programjai aranyat érnek, amelyet államok (leginkább diktatúrák, saját állampolgáraik megfigyelésére) azért vásárolnak meg, mert közvetve hozzájárulnak a hírszerzési információk értékeléséhez, a több terabájtnyi adathalmaz elemzéséhez, a lakosság profilozásához és az üzleti alapú adatbányászathoz. A cégben 2012-ben részesedést szerzett Soros György üzletember, tőzsdespekuláns is. Ez azért is ellentmondásos, mert a Palantir tevékenysége illegális migránsok profilozásához, letartóztatásához és illegálisan bevándorló gyerekek és szüleik szétválasztásához is vezetett, miközben Soros maga a migránsok befogadása amellett ágál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.