Az örmény egyházfő köszönetet mondott Orbán Viktornak

A magyar kormány erőfeszítéseinek köszönhetően az örmény hadifoglyok biztonságban hazatérhettek.

2022. 01. 07. 8:48
FERENC pápa; II. Karekin
Jereván, 2016. június 26. Ferenc pápa (j) és II. Karekin pátriárka szentmisét celebrál Jerevánban 2016. június 26-án, a pápa háromnapos örményországi látogatásának utolsó napján. (MTI/EPA/Maurizio Brambatti) Fotó: Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Karekin örmény katolikosz levélben mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a magyar kormány erőfeszítéseinek köszönhetően örmény hadifoglyok kiszabadultak és biztonságban hazatérhettek Azerbajdzsánból Örményországba. − Ezekben a népünk és országunk számára nehéz időnkben ez egy nagyszerű karácsonyi és újévi ajándék − áll az üzenetben. A nemes cselekedetről egyébként Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter számolt be még tavaly december 29-én Facebook-oldalán. − Azerbajdzsán a mai napon öt örmény katona hazaengedéséről döntött, ezzel is bizonyítva elkötelezettségét a régió stabilitása és biztonsága iránt − írta bejegyzésében a miniszter. Hozzátette: Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy a világ ezen térségébe is eljöjjön a béke és a nyugalom időszaka. Az örmény hadifoglyok magyar szerepvállalással történő hazajuttatása azért is nagyon jelentős lépés, mivel Magyarország és Örményország között hivatalosan nincsen diplomáciai kapcsolat. Ez a hasonló gesztusok hatására a jövőben változhat, ami előmozdíthatja a térség viszonyainak egyensúlyát.

Az Azerbajdzsán és Örményország között 2020 novemberében kötött, Hegyi-Karabahért folytatott több mint másfél hónapon át tartó harcokat lezáró fegyverszüneti egyezmény óta rendezetlen a hadifoglyok helyzete, csak kisebb létszámú csoportokban, hosszú diplomáciai folyamatokat követően adják át egymásnak a fogságba esetteket a felek. Nyári örmény becslések szerint az Azerbajdzsánban fogvatartottak száma közelített a kétszázhoz, de azóta többen hazatérhettek családjukhoz. Emlékezetes, hogy júniusban tizenöt hadifogolyért cserébe 97 ezer taposóakna elhelyezkedését jelző térképet adott át az örmény vezetés. Ezeknek a robbanószereknek a feltérképezése és eltávolítása a visszafoglalt területek kapcsán prioritást élvez, mivel e nélkül veszélyes és szinte lehetetlen lenne elkezdeni az érintett régiók újjáépítését. A rekonstrukció folyamatában egyébként Magyarország is szerepet vállal a későbbiekben.

Azeri katona áll egy lepusztult lakóépület mellett Kalbadzsar régióban. A visszafoglalt területek újjáépítése nagy feladat lesz az azeri vezetés számára. (Fotó: AP File Photo)

A december végi, magyar közreműködéssel lebonyolított átadás előtt tavaly ősztől kezdve több alkalommal engedtek szabadon örmény hadifoglyokat, novemberben harmincan, december 4-én pedig tízen térhettek vissza szülőföldjükre. A tűzszüneti egyezmény aláírásával azonban nem rendeződtek a kapcsolatok a két állam között, rendszeresek a kisebb-nagyobb összetűzések a demarkációs vonal mentén, amelyeknek esetenként halálos áldozatai is vannak. Legutóbb tavaly november 16-án történt összecsapás a határ menti egységek között, aminek következtében hat örmény és hét azeri katona vesztette életét. A tűzszüneti egyezmény keretében kétezer orosz békefenntartó állomásozik legalább öt évig az érintett területeken. A 2020-as összecsapásokban hivatalosan közel háromezer azeri, valamint több mint négyezer örmény vesztette életét.

Borítókép: Ferenc pápa (j) és II. Karekin pátriárka szentmisét celebrál Jerevánban 2016. június 26-án, a pápa háromnapos örményországi látogatásának utolsó napján. (Fotó: MTI/EPA/Maurizio Brambatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.