A transznemű sportolók miatt háborognak a republikánus államok

Az amerikai jobboldalnak elege van a transznemű sportolók előnyben részesítéséből.

2022. 02. 05. 7:04
Pennsylvania Women's Swimming
1363656660 Fotó: Hunter Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírta a transznemű női sportolók nők közötti versenyzését tiltó törvényt a republikánus Kristi Noem, Dél-Dakota állam kormányzója. Dél-Dakota a tizedik állam, ahol orvosi beavatkozással nemet váltó sportolók nem indulhatnak a választott nemük szerinti vetélytársaik között a középiskolai és egyetemi versenyeken. A transzsportolók indulását tiltó törvények támogatói szerint azok a női sportolókat védik, hiszen egy korábban férfiként élő személy biológiai felépítése előnyt jelent a női mezőnyben való indulás során, függetlenül attól, hogy elkezdte-e hormonokkal átalakítani a testét.

Sokaknak számít a most elfogadott törvény. Biztosítanunk kell a fiatal lányoknak, hogy egyenlő feltételek mellett, a fair play szabályai szerint mérhessék össze a tudásukat, és lehetőségük legyen megismerni a sikert a versenysportban

– nyilatkozta sajtótájékoztatóján Kristi Noem. Dél-Dakota törvényhozása azt is megtiltotta a transznemű diákoknak, hogy a választott nemük szerinti mosdót vagy öltözőt használják az intézményekben.

Ez a gyűlölködő retorika jól mutatja, hogy Kristi Noem és a törvényhozók mennyire távol állnak a tudományos állásponttól és a realitástól. A kormányzó láthatóan a diszkrimináció és a félelem kampányarca kíván lenni, és olyan ártatlan gyermekeket támad, akik már így is féltik a biztonságukat és a jólétüket

– írta közleményben Cathryn Oakley, a Human Rights Campaign nevű LMBTQ-támogató csoport vezetője. Oakley hozzátette: „A mosdó használatának tilalma veszélyes erőszakhullámot indíthat el a transznemű és nem bináris emberek ellen az országban, amelyet a hiányos információk, a diszkriminatív törvények és a megosztó politika csak feltüzel.”

Korábban Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Mississippi, Montana, Nyugat-Virginia, Tennessee és Texas hozott a dél-dakotaihoz hasonló törvényeket – mindegyik államnak republikánus párti a kormányzója.

A nőkkel szemben előnyt élvező transznemű sportolók legismertebb esete Lia (született: Will) Thomasé. Thomas a Pennsylvania Egyetem hallgatója és a női úszócsapat tagja, annak ellenére, hogy férfiként született, sőt három éve még férfiként versenyzett. Thomas a decemberi és januári versenyeken sorra aratott könnyed győzelmeket, több rekordot döntött meg, sőt 1500 méter gyorsúszásban 38 másodperccel előzte meg a második helyezettet – ilyen mértékű különbség normális esetben az első és nyolcadik helyezett között szokott előfordulni. Thomas egyik női csapattársa a múlt héten – az egyetemi szankcióktól tartva névtelenül – úgy nyilatkozott:

Lia Thomas férfiként a közelében sem volt a győzelemnek. Ha valaki a férfi sportolók között doppingolna, azonnal közbelépne a szövetség, de a női sportolókat nem védik, elveszik a méltányos versenyhez való jogunkat, így nem maradhatok szótlan.

Az amerikai egyetemi atlétikai szövetség (NCAA) a Thomas-ügy kapcsán egyébként januárban már hozott a transznemű sportolókat érintő változásokat. Ezek szerint a transznemű egyetemi sportolóknak négy héttel a versenyek előtt be kell mutatniuk a tesztoszteronszintjüket, amely nem mehet egy meghatározott érték fölé. A jövőben a szezon előtt és közben is mérni fogják a transznemű sportolók tesztoszteronszintjét.

Kitartóan támogatjuk a transznemű sportolók mellett a befogadó, méltányos és biztonságos egyetemi sportversenyeket is

 – mondta az NCAA döntése kapcsán John DeGioia, a szervezet igazgatóságának elnöke. 

A sportolók pozitívan fogadták az NCAA döntését, az egyik női úszó szintén névtelenül úgy fogalmazott: „Örülök az új szabálynak, azonban fontos lenne, hogy az a márciusi bajnokság előtt életbe lépjen, különben Lia Thomas az olimpiai bajnok Missy Franklin és Katie Ledecky rekordját is megdöntheti”.

Míg a korábbi amerikai elnök, a republikánus párti Donald Trump támogatta a mostani dél-dakotaihoz hasonló törvényeket, amelyek kizárták a transznemű sportolókat a női versenyekből, addig a jelenlegi elnök, a demokrata párti Joe Biden éppen tavaly februárban állt ki a transznemű sportolók mellett, engedve, hogy nőnek született társaikkal versenyezzenek. A Gallup által készített, tavaly májusban közölt felmérés szerint

a megkérdezettek 62 százaléka vélekedett úgy, hogy a női versenyeken kizárólag nőként született, a férfi versenyeken férfiként született sportolók vehessenek részt.

Az ezzel ellentétes álláspontot képviselők aránya 34 százalék. Jól jellemzi a társadalmi megosztottságot, hogy a republikánus szavazók körében 86:10 százalékarányban a születési nemet preferálók voltak többségben, a demokratáknál 55:41 százalékarányban a transzneműek pártján állók.

Borítókép: Lia (született: Will) Thomas női versenyeken vesz részt, könnyű győzelmeket arat. (Fotó: Getty Images/Hunter Marti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.