időjárás 3°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

„Ez fájni fog Oroszországnak”: az EU elfogadta a szankciós csomagot

Judi Tamara (Brüsszel)
2022.02.22. 18:43 2022.02.22. 22:51
 „Ez fájni fog Oroszországnak”: az EU elfogadta a szankciós csomagot

–  Ez fájni fog Oroszországnak, nagyon fog fájni –  Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője így jelentette be kedd délután, hogy az

 uniós tagállamok külügyminiszterei egységesen rábólintottak az Európai Bizottság által összeállított, Oroszország elleni szankciós csomagra. 

Mint azt az uniós külügyér Párizsban közölte, a szankciók elfogadása nem jelenti, hogy ne folytatnák a diplomáciai erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a háború kirobbanását Európa szívében. Borrell megismételte az eddig is hangoztatott uniós álláspontot, miszerint Vlagyimir Putyin elnök a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok elismeréséről szóló döntése a nemzetközi jog súlyos sérelmét, a minszki megállapodások felrúgását, valamint Ukrajna területi integritásának megsértését jelenti. –  Oroszország egyszerűen behatolt Ukrajna területére –  hangoztatta az uniós diplomácia vezetője, aki szerint noha tudták, hogy ez bekövetkezhet, a kiszámíthatóság mégsem könnyíti meg a mostani helyzetet. Borrell üdvözölte azt is, hogy Németország azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezését: mint mondta, ez megfelelően kiegészíti az EU-s csomagot. Brüsszel az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és Kanadával is összehangolja a szigorú oroszellenes intézkedéseket. 

Ezek között az unió többek között arra tett javaslatot, hogy szankciókkal sújtsa azokat, akik részt vettek a jogszerűtlen döntés meghozatalában: huszonhét entitás és személy az orosz katonai és üzleti életből, valamint a döntésre rábólintó orosz alsóház 351 tagja.

Vlagyimir Putyin elnök nincs a szankciós listán

 – erősítette meg Borrell kérdésre válaszolva. Kiemelte, hogy a büntetőintézkedések emellett az orosz állam és kormány azon képességét is célozzák, hogy hozzáférjen az uniós tőke-, pénzügyi és szolgáltatási piachoz; illetve a szeparatista területekkel folytatott uniós kereskedelmét is érintik, hogy az illegális és agresszív cselekményeknek gazdasági következményei legyenek a felelősökre nézve.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az EU soros elnökségének nevében felszólalva ugyancsak nagyon súlyosnak nevezte az európai biztonsági helyzetet. 

Bejelentette, hogy a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel péntekre tervezett találkozója elmarad. 

Borítókép: Josep Borrell, az EU-s diplomácia vezetője (Forrás: EU Tanács)

Háború Ukrajnában

Bolgár szakértő: Zelenszkij egyre idegesebb

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.