„Ez fájni fog Oroszországnak”: az EU elfogadta a szankciós csomagot

A döntést Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő jelentette be kedd délután. Vlagyimir Putyin orosz elnök nincs a szankciós listán.

2022. 02. 22. 18:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  Ez fájni fog Oroszországnak, nagyon fog fájni –  Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője így jelentette be kedd délután, hogy az

 uniós tagállamok külügyminiszterei egységesen rábólintottak az Európai Bizottság által összeállított, Oroszország elleni szankciós csomagra. 

Mint azt az uniós külügyér Párizsban közölte, a szankciók elfogadása nem jelenti, hogy ne folytatnák a diplomáciai erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a háború kirobbanását Európa szívében. Borrell megismételte az eddig is hangoztatott uniós álláspontot, miszerint Vlagyimir Putyin elnök a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok elismeréséről szóló döntése a nemzetközi jog súlyos sérelmét, a minszki megállapodások felrúgását, valamint Ukrajna területi integritásának megsértését jelenti. –  Oroszország egyszerűen behatolt Ukrajna területére –  hangoztatta az uniós diplomácia vezetője, aki szerint noha tudták, hogy ez bekövetkezhet, a kiszámíthatóság mégsem könnyíti meg a mostani helyzetet. Borrell üdvözölte azt is, hogy Németország azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezését: mint mondta, ez megfelelően kiegészíti az EU-s csomagot. Brüsszel az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és Kanadával is összehangolja a szigorú oroszellenes intézkedéseket. 

Ezek között az unió többek között arra tett javaslatot, hogy szankciókkal sújtsa azokat, akik részt vettek a jogszerűtlen döntés meghozatalában: huszonhét entitás és személy az orosz katonai és üzleti életből, valamint a döntésre rábólintó orosz alsóház 351 tagja.

Vlagyimir Putyin elnök nincs a szankciós listán

 – erősítette meg Borrell kérdésre válaszolva. Kiemelte, hogy a büntetőintézkedések emellett az orosz állam és kormány azon képességét is célozzák, hogy hozzáférjen az uniós tőke-, pénzügyi és szolgáltatási piachoz; illetve a szeparatista területekkel folytatott uniós kereskedelmét is érintik, hogy az illegális és agresszív cselekményeknek gazdasági következményei legyenek a felelősökre nézve.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az EU soros elnökségének nevében felszólalva ugyancsak nagyon súlyosnak nevezte az európai biztonsági helyzetet. 

Bejelentette, hogy a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel péntekre tervezett találkozója elmarad. 

Borítókép: Josep Borrell, az EU-s diplomácia vezetője (Forrás: EU Tanács)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.