Fokozódó uniós nyomás, újra terítéken a lengyel jogállamiság

Varsóban vizsgálódik az EP jogállamisági missziója, miközben kedden a lengyelekkel szembeni, hetes cikkely szerinti eljárást tárgyalják Brüsszelben. Az ülésre érkező miniszterek ugyanakkor – magától értetődő módon– elsősorban az ukrán válság fejleményeit véleményezték.

2022. 02. 22. 11:45
EP-126863A_Warsaw Fotó: ALIK KEPLICZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromnapos, szerdáig tartó jogállamisági vizitet tartanak Lengyelországban az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi és alkotmányügyi szakbizottságának tagjai. Az európai parlamenti képviselők közül sokan ismerősek lehetnek a magyar olvasóknak, hiszen a hazai kormánnyal szemben is kritikus politikusok, például a Zöldpárti Daniel Freund, valamint a baloldali Juan López Aguilar is a vizsgálódó, tízfős delegáció tagjai. Az uniós parlament hivatalos tájékoztatása szerint

 a képviselők az uniós jog elsőbbségének érvényesülését, s az alapvető értékek lehetséges sérelmét veszik górcső alá – mégpedig a folyamatban lévő, hetes cikkely szerinti eljárás részeként. Ismert, hasonló LIBE-misszió tavaly ősszel járt Magyarországon is. 

Az EP-képviselők előzetesen kérték, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök is fogadja őket: az ukrán válság súlyosbodása nyomán a friss hírek szerint teljesíthetetlen a kérésük. Tegnap egyébként a nők jogai, a migráció, valamint az igazságszolgáltatás terén tevékenykedő lengyel civil szervezetekkel találkoztak, amelyről a közösségi oldalaikon is beszámoltak. A balliberális többségű delegáció már holnap ismerteti a munkaút fő következtetéseit.

Mindeközben Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülésén is terítékre kerül a lengyelekkel szembeni hetes cikkely szerinti eljárás állása. Lapunk hasábjain is többször írtunk róla, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is évek óta húzódó jogállamisági eljárásokról van szó: ezeket a jelenleg zajló francia EU-elnökség is folytatja. A párizsi kormány tagjai a közelmúltban azt közölték, hogy hamarosan a magyar hetes cikkely is terítéken lesz az illetékes miniszteri tanácsban, azonban csak a hazai, április 3-i választásokat követően. 

A hétfőn eszkalálódott orosz–ukrán helyzet nyomán azonban finoman szólva sem Lengyelország kapja a hangsúlyt a brüsszeli ülésen. Az érkező tagállami miniszterek sorra elítélték Vlagyimir Putyin döntését a Donyec-medencei szakadár népköztársaságok Ukrajnától való függetlenségéről. 

A tagállami képviselők egyúttal a szankciók fontosságát hangsúlyozták, Tytti Tuppurainen európai ügyekért felelős finn miniszter egyenesen történelmi hibának minősítette az orosz elnök bejelentését. Clément Beaune, a francia soros elnökség az ülésen részt vevő képviselője, az ország európai ügyekért felelős államtitkára hitelességi kérdésnek nevezte, hogy az EU mielőbb szankciókat foganatosítson az oroszokkal szemben. Utóbbira ma délután kerülhet sor, a külügyminiszterek rendkívüli párizsi ülésén.

Ami a lengyel jogállamisági kérdést illeti, az  – akárcsak hazánk esetében – folyamatosan napirenden van az unióban. Ismert az is, hogy az EU Bírósága a múlt héten zöld jelzést adott az Európai Bizottság jogállamisági rendeletének, ami a lengyeleket is érintheti. Emellett a lengyel helyreállítási terv is elfogadásra vár Brüsszelben, s a bizottság pedig nemrég bejelentette, hogy a Lengyelországnak szánt uniós forrásokból von le tizenötmillió eurót a Turów bányát érintő jogvita miatt. Ryszard Legutko, a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti delegációjának vezetője nemrég lapunknak adott interjújában mondta ki, hogy a nyomás közepette egyre kisebb a varsói kormány mozgástere. – Ez csak azt bizonyítja, amit eddig mondtam: teljesen tudatosan próbálják ellehetetleníteni a kormányunkat – tette hozzá az uniós intézményeket bírálva. 

Borítókép: Lengyelországban vizsgálódik a LIBE és az AFCO (Forrás: EP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.