Franciaország elítéli Oroszország döntését a háborúról

Emmanuel Macron államfő felszólította Moszkvát, hogy „vessen véget a katonai műveleteknek”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 24. 15:10
AKUFO-ADDO, Nana; MACRON, Emmanuel; MICHEL, Charles; SALL, Macky
Párizs, 2022. február 17. Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ghánai elnökkel, Macky Sall szenegáli államfõvel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a száhel-övezeti terrorizmus elleni küzdelemben részt vevõ országok tanácskozása után a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2022. február 17-én. Macron bejelentett, hogy Franciaország, európai szövetségeseivel együtt, befejezi katonai mûveleteit Maliban, és négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból. Francia katonák 2013 óta állomásoznak a nyugat-afrikai államban és a térségben, a Száhel-övezetben a terrorszervezetek ellen indított Barkhane hadmûvelet keretében. MTI/EPA Pool/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország határozottan elítéli Oroszország döntését az Ukrajna ellen indított háborúról 

– jelezte csütörtökön a francia elnöki hivatal, hozzátéve azt is, hogy Emmanuel Macron államfő összehívta a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülését, valamint szorgalmazott egy NATO-csúcstalálkozót.

Macron francia államfő csütörtökön jelezte, hogy Franciaország és szövetségesei az Ukrajna elleni agresszió méretének megfelelő szankciókat léptetnek életbe Oroszország ellen, amely érinteni fogja a katonai, a gazdasági és az energetikai területeket. – Kérlelhetetlenek leszünk a G7-országcsoport megbeszélésén és az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján – mondta a köztársasági elnök a nemzethez intézett rövid televíziós beszédében, miközben mögötte a francia és az európai uniós mellett az ukrán zászló is látható volt.

 Emmanuel Macron arra figyelmeztette a franciákat, hogy 

az éjszaka történtek olyan fordulópontot jelentenek Európa és Franciaország történelmében, amelynek tartós és mély következményei lesznek az életünkre és kontinensünk geopolitikájára.

Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök évtizedek óta a legsúlyosabb sértést követte el Európa békéje és stabilitása ellen.

 A francia elnök határozottan felszólította Moszkvát, hogy vessen véget a katonai műveleteknek.

Franciaország szolidáris Ukrajnával. Az ukránok mellett áll, partnereivel és szövetségeseivel együtt fellép annak érdekében, hogy véget érjen a háború 

– írta Emmanuel Macron a Twitteren. Az Elysée-palota jelezte, hogy a francia elnök személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is kifejezte Franciaország szolidaritását és támogatását. A tájékoztatás szerint az ukrán elnök számos kezdeményezést kért Macrontól Ukrajna támogatására, és egységre kérte az európaiakat. Az ukrán vezetés a francia védelmi tárcához eljuttatott egy listát, amelyen azok a hadi felszerelések szerepelnek, amelyekre szerinte Ukrajnának sürgősen szüksége van – jelezte Ukrajna párizsi nagykövetsége. A külképviselet szerint Emmanuel Macron – amikor telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – pozitív választ adott az ukrán kérésekre.

A francia külügyminisztérium a közleményben azt is elítélte, hogy Oroszország a szomszédos szövetségese, Belarusz területét is felhasználta az Ukrajna elleni katonai hadműveleteihez. Jean-Yves Le Drian tárcavezető jelezte, hogy Franciaország megerősíti az Ukrajnának nyújtott támogatás minden formáját.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy a kialakult helyzet miatt Emmanuel Macron egész nap egyeztet partnereivel és szövetségeseivel, mielőtt részt vesz a G7-országcsoport videókonferenciáján, majd Brüsszelbe utazik a uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozójára. A francia elnök az elmúlt hetekben aktív közvetítőként lépett fel az ukrajnai válság diplomáciai megoldása érdekében, s az április elnökválasztást megelőző kampányát is elhalasztotta a nemzetközi helyzetre hivatkozva. A közvetítés kudarca miatt azonban Emmanuel Macront az ellenzék az elmúlt napokban azzal vádolta meg, hogy a közvetítői tárgyalásai során alábecsülte az orosz elnök szándékait.

Az orosz támadást ugyanakkor az áprilisi elnökválasztás valamennyi jelöltje elítélte.

Az áprilisi elnökválasztás legfőbb jelöltjei valamennyien elítélték az orosz katonai beavatkozást, valamint tűzszünetet és célzott szankciókat sürgettek az orosz rendszerrel szemben.

Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje az Ukrajnában folytatott orosz katonai hadműveletek azonnali beszüntetését követelte, valamint jelezte, hogy a támadást egyértelműen el kell ítélni. Le Pen pártjának hivatalos álláspontja sokáig az volt, hogy nem számítanak orosz katonai beavatkozásra Ukrajna területén. Marine Le Pen – akit az előző, 2017-es elnökválasztási kampánya alatt hivatalában fogadott Vlagyimir Putyin, 2014-ben pedig egy orosz banktól kapott hitelt pártja a kampányra – az ENSZ égisze alatt francia diplomáciai kezdeményezést sürgetett. Eric Zemmour jobboldali publicista – aki a hatalomgyakorlásban modellként tekintett Vlagyimir Putyinra – fenntartások nélkül elítélte az orosz katonai beavatkozást, és arra szólította fel Emmanuel Macront, hogy haladéktalanul utazzon Moszkvába, majd Kijevbe egy azonnali tűzszünet tető alá hozása, közvetítés és béketárgyalás életre hívása érdekében. Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje szintén elítélte az Ukrajna ellen Oroszország által indított háborút, és azonnali, szigorú, célzott és összehangolt nyugati szankciókat sürgetett.

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azonnali tanácskozását és az ENSZ gyors fellépését sürgette egy azonnali tűzszünet és a külföldi csapatoknak Ukrajnából történő kivonása érdekében.  Yannick Jadot, a Zöldek elnökjelöltje azt kérte Franciaországtól és az Európai Uniótól, hogy szervezze meg a fegyverszállításokat annak érdekében, hogy az ukránok meg tudják védeni magukat.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Elysée-palotában 2022. február 17-én (Fotó: MTI/EPA Pool/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.