Lapozó: Százával utaznak haza a Lengyelországban élő ukránok, hogy harcoljanak a hazájukért

A maszkviselés hiányát és a csekély kormányzati felelősségvállalást kritizálta a svéd koronabizottság jelentése; Algéria több földgázt szállít az EU-nak, ha elakadna az orosz gáz szállítása; Budapestről is indul repatriáló járat Marokkóba.

Forrás: MEDIAWORKS2022. 02. 28. 17:24
PUTYIN, Vlagyimir
Medyka, 2022. február 28. Ukrajnából menekülõ emberek érkeznek a lengyel-ukrán határra, a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maszkviselés hiányát és a csekély kormányzati felelősségvállalást kritizálta a svéd koronabizottság jelentése

Tényfeltáró bizottságot hozott létre a svéd kormány 2020 júniusában, válaszul a koronavírus-járvány elején hozott katasztrofális védelmi intézkedésekre. A koronabizottság most zárta le a járványkezeléssel kapcsolatos vizsgálatait, majd átnyújtotta a kabinetnek megállapításait. A legfontosabb ezek közül, hogy a kabinet túl nagy hatáskört adott a népegészségügyi hivatalnak. „A kormánynak a kezdetektől fogva egyértelműen felelősséget kellett volna vállalnia a döntésekért, és nem kizárólag a hivatal következtetéseire és megállapításaira hagyatkoznia” – mondta el Mats Melin, a bizottság elnöke. A testület kritizálta a népegészségügyi hivatalt, amelynek döntéseit – különösen a járvány elején – nem az óvatosság jellemezte, és nem törekedett a fertőzés terjedésének lassítására sem. A jelentés kiemeli, hogy nem lett volna szabad ellenezni a beltéri maszkviselést, valamint hamarabb kellett volna korlátozni a rendezvények és összejövetelek létszámát.

Forrás: Dagens Nyheter

Algéria több földgázt szállít az EU-nak, ha elakadna az orosz gáz szállítása

Algéria nemzeti állami olajtársasága, a Sonatrach vezérigazgatója, Toufik Hakkar vasárnap bejelentette, hogy Algéria kész a megszokott mennyiségnél több földgázt és cseppfolyósított földgázt szállítani Európába, ha – az orosz–ukrán konfliktus miatt – akadozna az orosz gázszállítás.

A Sonatrach – a Transmed gázvezetékén keresztül – évente 22 milliárd köbméter földgázt szállít elsősorban Európa nyugati részébe. A vezeték összkapacitása 32 milliárd köbméter, a gázvezeték tehát szükség esetén további tízmilliárd köbméter algériai földgáz szállítására is alkalmas lenne. A vezérigazgató mindamellett hangsúlyozta, hogy a többlet szállítására csak azután lenne lehetőség, miután fedezték Algéria saját energiaszükségleteit, valamint teljesítették a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeiket.

Algéria tartályhajókon is tudna cseppfolyósított földgázt biztosítani, azonban a Sonatrach vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy Algéria a pluszmennyiségekkel együtt sem tud ugyanannyi gázt szállítani a nyugat-európai országoknak, mint amennyit az orosz partner szállít egyedül.

Forrás: Ouest-france.fr

Budapestről is indul repatriáló járat Marokkóba

A marokkói légitársaság, a Royal Air Maroc március másodikán evakuálja az Ukrajnából elmenekült honfitársait. A repatriáló légi járatokra Budapesten, Varsóban és Bukarestben szállhatnak fel a hazatérő marokkóiak.

A járatok elsősorban az Ukrajnában tanuló diákok százait szállítják majd haza, akiknek egy része viszontagságokkal, de már sikerrel elhagyta Ukrajnát. Másik részük pedig a meghirdetett járatoknak megfelelően indulhat útnak a jelenlegi tartózkodási helyükhöz legközelebb eső fővárosba.

Az evakuáló járatok kizárólag az Ukrajnából menekülő marokkóiaknak és családtagjaiknak állnak rendelkezésre. A casablancai hatóságok hétfő délelőtti adatai szerint eddig 436 marokkói állampolgár hagyta el Ukrajnát a kijevi nagykövetségük által megjelölt útvonalon keresztül.

Forrás: Bladi.net

Százával utaznak haza a Lengyelországban élő ukránok, hogy harcoljanak a hazájukért

Nemcsak Ukrajnából indult meg a tömeges elvándorlás az orosz–ukrán konfliktus hatására, hanem Lengyelországból, a kárpátaljai vajdaságban fekvő város, Przemyśl ukrán lakosai is százával térnek vissza Ukrajnába, hogy harcoljanak a háborúban és – szándékaik szerint – visszaverjék az orosz inváziót, számolt be róla a francia CNews hírcsatorna.

Ugyancsak sokan indulnak haza a Cseh Köztársaságból, főként azok, akik külföldi munkavállalás miatt hagyták otthon családjaikat, gyermekeiket. Az ukrán hazatérők eltökéltek: addig harcolnak, amíg az orosz csapatok el nem hagyják hazájukat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön szólította harcba Ukrajna lakosságát, valamint mozgósította azt a 900 ezer tartalékos katonát is, akik a 200 ezer fős ukrán hadsereget fogják segíteni a harcokban.

Forrás: Cnews.fr

Borítókép: Ukrajnából menekülő emberek érkeznek a lengyel–ukrán határra, a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. (Fotó: MTI/ AP/ Visar Kryeziu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.