Az afganisztáni tálibok kitiltották a BBC és a VOA híreit a médiából

Az ENSZ BT mindeközben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem nyitják meg a középiskolákat a lányok előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 28. 10:56
Moszkva, 2021. október 20. A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko Forrás: MTI/EPA/AP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadságjogok újabb korlátozásaként a tálibok kitiltották az afgán médiából a BBC brit és a Voice of America (VOA) amerikai műsorszolgáltató híreit. A BBC pastu nyelvű adása jelentette vasárnap, hogy kivették az adásból a műsorszolgáltató pastu, fárszi és üzbég nyelvű híreit.

A lépést megelőzően a tálibok utasították a BBC televízió helyi partnereit, közöttük a Samsad, az Ariana és az Arezo helyi televíziókat, hogy vegyék le a nemzetközi műsorszolgáltatókat a sugárzott műsorok közül. 

A MOBY afgán műsorszolgáltató vállalat egyik, nevének elhallgatását kérő vezetője azt közölte a dpa német hírügynökséggel, hogy vasárnaptól leállították a Voice of America műsorainak a sugárzását. Korábban Abdul Hak Hammad, az afgán tájékoztatási és kulturális minisztérium szóvivője erősítette meg, hogy leállították a VOA televíziós adásait az afgán csatornákon. Tálib illetékesek szerint a VOA műsorai kulturális és politikai szempontból ellentétesek a kormány politikájával. A tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel után számos újságíró elmenekült, sok médium bezárt többnyire gazdasági gondok miatt.

Mindeközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa mély aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Afganisztánt irányító vallási szélsőséges tálibok megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak. A testület egyúttal felszólította a fundamentalistákat, hogy változtassák meg a döntésüket.

A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy minden afgánnak joga van az oktatáshoz, a lányoknak is

– szögezi le a világszervezet legnagyobb hatalmú testülete közleményében. A BT megbízta Deborah Lyonst, az ENSZ afganisztáni különmegbízottját, hogy vegye fel a kapcsolatot az afgán hatóságokkal és az érintettekkel, és készítsen jelentést arról, hogy milyen haladást sikerül elérni a kérdésben.

A tálibok a múlt héten jelentették be, hogy korábbi nyilatkozatukkal ellentétben mégsem nyitják meg a középiskolákat a lányok előtt, amíg nem készül terv a középiskolás korú lányok oktatására az iszlám előírásaival összhangban. 

A döntés miatt az Egyesült Államok azonnal lemondta a katari Dohába tervezett, gazdasági témájú egyeztetéseket a tálibokkal. A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban; pár nap alatt az egész országot sikerült lerohanniuk, miután a nemzetközi erők elhagyták Afganisztánt.

Borítókép: a tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.