Fontos eredmény az atomalku-tárgyalásokon

Teherán további dokumentumokat adhat át a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek.

2022. 03. 06. 17:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Teherán beleegyezett, hogy − a megbeszélések előmozdítása érdekében − júniusig további, a nukleáris programmal kapcsolatos dokumentumokat adjon át az ügynökségnek − számolt be szombaton Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Grossi leszögezte, a nemzetközi szerv továbbra is azon dolgozik, hogy megkapjon minden felvilágosítást Irántól nukleáris létesítményeiről, beleértve az e helyeken talált urániummaradványokkal kapcsolatos jelentéseket is, ugyanis ezek nélkül az atomalku felélesztése nehézségekbe ütközne. 

A hétvégén elért eredmények hatalmas lépést jelenthetnek a 2015-ben elfogadott nukleáris megállapodás újraélesztésének szempontjából.

Az urániummaradványokról szóló jelentésekben felvetett kérdésekre Teherán évek óta nem reagált érdemben, ez pedig az egyik legnagyobb akadály az előtt, hogy a felek visszatérjenek az alkuhoz. A tárgyalópartnerek közös nyilatkozata szerint Irán március huszadikáig átnyújtja az ügynökség számára azokat a dokumentumokat, amelyek eloszlathatják a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy a perzsa állam atomprogramját katonai célokra használná fel. Ezeket aztán Rafael Grossi hivatala megvizsgálja, majd jelentéseket készít róluk, amelyeket előreláthatólag június hatodikán mutatnak be. Ugyanakkor az ügynökség főigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg semmilyen előre meghatározott, konkrét kimenetelről nem lehet beszélni a vizsgálattal kapcsolatban, ez sokban függ attól, hogy Teherán mennyire lesz együttműködő és milyen dokumentumokat mutat be az elkövetkezendő időszakban. 

A jelenlegi orosz–ukrán konfliktus miatt most talán nagyobb szükség lenne egy megállapodásra, mint valaha.

Amennyiben sikerülne megegyeznie a feleknek, úgy az iráni kőolaj és földgáz fontos szerepet tölthetne be Európa ellátásában. Ez abban az esetben értékelődne fel igazán, ha a háború esetleges elhúzódásával Moszkva úgy dönt, csökkenti az európai országokba importált földgáz mértékét. Ami jelen helyzetben megnehezítheti az atomalku újraélesztését, hogy Oroszország is részese a tárgyalásoknak. Moszkva szombaton figyelmeztette a nyugati feleket, hogy Oroszország nemzeti érdekeit előtérbe helyezve folytatja az egyeztetéseket, valamint garanciákat vár arra, hogy a szankciók nem fognak ártani az orosz–iráni együttműködésnek. 

− Világos, hogy Oroszország más területeken fennálló érdekeit kívánja bebiztosítani azáltal, hogy új tárgyalási pozíciót vesz fel. Ez a lépés azonban nem segít a bécsi nukleáris megbeszéléseken

− mondta ezzel kapcsolatban egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

Borítókép: Rafael Grossi és Mohammed Eszlámi, az iráni atomprogramért felelős tisztviselő (Fotó: AP/Váhid Szálemi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.