időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Következményei lesznek, ha Kína „tárgyi támogatást” nyújt Oroszországnak

Forrás: MTI
2022.03.19. 09:42 2022.03.19. 09:53
Következményei lesznek, ha Kína „tárgyi támogatást” nyújt Oroszországnak

Joe Biden amerikai elnök pénteki videóhívásuk alkalmával arra figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy következményei lesznek, ha „tárgyi támogatást” nyújtanak Oroszországnak az Ukrajna elleni invázió közben – áll a Fehér Ház közleményében.

A tájékoztatás nem részletezte, hogy pontosan milyen következményekkel járna, ha Peking a támogatásáról biztosítaná Moszkvát.

Biden elnök részletesen ismertette azokat az erőfeszítéseinket, amelyeket az invázió megakadályozása érdekében, majd arra reagálva tettünk, a többi között szankciókat vetettünk ki Oroszországra

– áll a közleményben.

Azt írták, Biden jelezte, hogy továbbra is támogatja a válság diplomáciai megoldását.

A csaknem két órán át tartó tárgyalás közvetlen, érdemi és minden részletre kiterjedő volt, és legfőképpen az orosz–ukrán konfliktusra összpontosított – így jellemezte a két elnök közötti megbeszélést pénteken a Biden-adminisztráció név nélkül nyilatkozó tisztviselője. A politikus arra az újságírói kérdésre, hogy Biden megkérte-e a kínai elnököt, hogy tegyen lépéseket az orosz támadás megállítása érdekében, azt válaszolta: – Az elnök nem fordult konkrét kérésekkel Kínához.

 

Csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt hangoztatta: Kína kötelessége lenne, hogy érvényesítse befolyását Putyinra, valamint hogy betartassa a nemzetközi szabályokat, de úgy tűnik, Peking ellentétes irányba halad.

Aggodalommal tölt el minket, hogy Kína azt fontolgatja: Ukrajnában felhasználható katonai felszerelésekkel segítik Oroszországot

– mondta a tárcavezető, hivatalosan is megerősítve azokat a korábbi, amerikai tisztségviselőktől származó információkat, amelyek szerint Kína hajlandó katonai felszereléssel támogatni Oroszországot.

Moszkva tagadja, hogy katonai segítséget kért Kínától, a kínai külügyminisztérium pedig dezinformációnak nevezte az erről szóló híreket.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pénteken közölte: az amerikai kormány továbbra is aggódik amiatt, hogy Kína katonai segítséget nyújthat Oroszországnak.

Kínai hírügynökségi jelentések szerint a pénteki tárgyalásukon Hszi Csin-ping azt mondta Bidennek, hogy az ukrajnai válság egy olyan helyzet, amelyet nem akarnak látni. A kínai elnök emellett megerősítette, hogy támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat. Az amerikai sajtó arra hívta fel a figyelmet, hogy – a kínai jelentések szerint – Hszi Csin-ping ezúttal sem ítélte el Oroszországot az Ukrajna elleni invázió miatt.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint mindenkinek támogatnia kell az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédet és tárgyalásokat, ugyanis ezek hozhatnak eredményeket és vezethetnek el a békéhez. A kínai külügyi tárca szerint az Egyesült Államoknak és a NATO-nak is párbeszédet kell folytatnia Oroszországgal.

 

Borítókép: A Fehér Ház által közreadott fotón Joe Biden amerikai elnök videókonferencia keretében találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel (a képernyőn) a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-szobájában 2022. március 18-án. (Fotó: MTI/AP/Fehér Ház)

Háború Ukrajnában

Nem nukleáris fegyver az ukránoknak küldött brit „ajándék”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.