Még állja a sarat Ukrajna energetikai struktúrája az orosz invázió nyomása alatt

Az orosz megszállók katonai agressziója ellenére az ukrán energetikai rendszer stabilan működik – mondta a VG-nek adott interjújában Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo nemzeti energetikai társaság elnök-vezérigazgatója.

Forrás: Vg.hu2022. 03. 08. 8:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezérigazgató többek között arról is beszélt, hogy miként hatott az orosz invázió Ukrajna energetikai szektorára, és milyen veszélyeket rejthet Európa számára.

Kudrickij elmondta, hogy

a megszállók tudatosan semmisítik meg a kritikus infrastruktúrát, beleértve az energetikai rendszereket.

– Jelenleg az orosz megszállók ellenőrzik a zaporizzsjai atomerőmű területét, de a működését továbbra is ukrán szakemberek felügyelik. Az atomerőművek működésébe való külső beavatkozás, kiváltképp fegyvertűz alá vonása fatális következményekkel járhat. Ameddig az ukrán atomerőművek védtelenek az ellenség légi csapásaitól és tüzérségi tüzétől, az egész világ biztonsága veszélyben van – vélekedett .

Az energiarendszer és az áramellátás sérüléseiről így számolt be az Ukrenergo elnöke:

Sajnos a déli és az északi országrészben az összecsapások következtében több helyen megsérültek a nagyfeszültségű és az elosztó hálózatok. 

– Mariupol a humanitárius katasztrófa szélére került, ott a többnapos állandó ellenséges tűz miatt nincs áramszolgáltatás, ráadásul március 5-én a megszállók megsértették a tűzszünetet, aminek következtében a helyhatalmi szerveknek nem sikerült kimenekíteniük a lakosságot. 

– A Szumi megyei Ohtirkában a megszállók szándékosan szétlőtték az elosztóközpontot, emiatt megszűnt az áramellátás. Az ellenséges lövegek megsemmisítették az Ukrenergo egyik alközpontját Szumi megyében is. Ennek következtében a régióban ingadozik az áramellátás – közölte.

A VG kérdésére, miszerint az orosz–fehérorosz áramrendszerről való leválás után életképes maradt-e Ukrajna áramellátása, így válaszolt Kudrickij:

– Az Ukrenergo és az ENTSO-E által hat éve aláírt szerződés alapján az ukrán és az európai energiahálózat szinkronizálásának 2023-ban kellene lezáródnia. Február 24., a háború első napjától az ukrán energiahálózat autonóm rendszerben működik, miután levált Oroszország, Belarusz és Európa energiarendszeréről.

Az Ukrenergo több forgatókönyvet is kidolgozott arra az esetre, ha az áramellátó rendszernek júniusig vagy az év végéig autonóm üzemmódban kell működnie.

A vezérigazgató meglátása szerint Ukrajna felelős döntést hozott, hogy nem tér vissza az áramellátó rendszernek az agresszor országgal való szinkronizálásához, és háborús körülmények között is autonóm rendszerben fog működni.

– Február 28-án az EU energetikai miniszterei politikai szinten jóváhagyták az ukrán áramellátó rendszer és az ENTSO-E szinkronizálását a lehető legszűkebb határidőn belül.

Meggyőződésem, hogy európai partnereinkkel közösen korszakos döntésről számolhatunk be, beindul a párhuzamos ukrán és európai áramellátás

– mondta.

– Győznünk kell a háborúban, és azonnal meg tudjuk kezdeni a villamos energia külkereskedelmét az ENTSO-E-vel – tette hozzá.

Kudrickij a VG kérdésére azt is elmondta, hogy az Ukrenergo és a Mavir egymás régi és megbízható partnerei. Jelenleg más európai szolgáltatókhoz hasonló a szinkronizálás felgyorsításán dolgoznak.

A jövőben szorosan együtt fogunk működni magyar kollégáinkkal a villamosenergia-piacok konszolidálása és országaink közötti kapacitásnövelés érdekében.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítókép: Volodimir Kudrickij (Fotó: Ukrenergo/VG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.