Nyolc EU-ország követel tagjelölti státust Ukrajnának

Az Európai Parlament kedden Brüsszelben tart vitát a háborús helyzetről.

2022. 03. 01. 8:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este Bulgária, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia, Észtország és Lengyelország államfői adtak közre nyilvános levelet, amelyben követelik, hogy 

az Európai Unió azonnal adjon tagjelölti státust Ukrajnának.

A vezetők a tagállamokhoz intézték a kérést: ők kérhetik fel ugyanis az EU-intézményeket a tagjelöltség feltételeinek vizsgálatára, majd megadására. Mint azt a zömében kelet-közép-európai országok vezetői írták, a tagországoknak a legmagasabb szintű politikai támogatást kell mutatniuk Ukrajna irányába. – Szilárd meggyőződésünk, hogy Ukrajna megérdemli az azonnali tagjelöltség perspektíváját – húzták alá.

A levelet Alar Karis észt államfő közzétette a Twitter-mikroblogon.

Írtunk róla, hogy az ukrán vezetés tegnap jelentette be, hogy hivatalosan is levelet küld Brüsszelbe, amelyben kérvényezi az EU-tagságot, mégpedig gyorsított, különleges eljárásban. 

Uniós részről egyelőre nem fogadták túl lelkesen az ötletet: Charles Michel, az Európai Tanács elnökének friss nyilatkozata szerint jelenleg nincs meg a kellő támogatottság a tagállamok között a bővítéshez. 

Az ET-elnök mindenesetre ígéretet tett rá, hogy mielőbb vitára bocsátja a kérést a tanácsban. 

Az Európai Parlament pedig kedden vitatja meg a háborús helyzetet: a plenárison Ursula von der Leyen bizottsági elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő is jelen lesznek. Az uniós parlament állásfoglalást is elfogad az Ukrajna elleni orosz agresszióról. 

Lapunk látta a dokumentum tervezetét, ebben az EP is arra kéri a többi intézményt, hogy tegyenek annak érdekében, hogy Ukrajna tagjelölti státust kapjon.

E sorok írásakor a hivatalosan tagjelölti státusú, az unióval hosszú évek óta tárgyaló államok közé Albánia, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Törökország tartoznak. Michael Roth, Németország korábbi külügyi államtitkára, szociáldemokrata politikus a minap azt írta a Twitteren: „Én is támogatom Ukrajna európai perspektíváját. Annak viszont őszintének kell lennie, s minden tagállamnak támogatnia kell. Az EU már sok bizalmat veszített a Nyugat-Balkánon. Ott már 2004 óta van lehetőség a csatlakozásra. Az EU azonban nem mindig tartotta be az ígéreteit.”

Uniós diplomaták szerint is félő, hogy Kijev gyorsított integrációja alááshatja a nyugat-balkáni államok csatlakozási kedvét, a csatlakozás érdekében tett erőfeszítéseiket.

Borítókép:  Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: EU Tanács)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.